Ütünün harcadığı enerjiyi azaltma yolları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ütünün harcadığı enerjiyi azaltma yolları
Abone ol
Yapılan araştırmalara göre en çok elektrik sarfiyatı yapan küçük ev aleti olarak ütü göze çarpıyor. Peki, ütünüzü verimli kullanmak mümkün olur mu?

Gündelik hayatımızda her geçen gün küçük ev aletlerine olan alışkanlıklarımız artıyor. 

Yapılan araştırmalara göre en çok elektrik sarfiyatı yapan küçük ev aleti olarak ütü göze çarpıyor. Peki, ütünüzü verimli kullanmak ve böylece elektrik faturasından tasarruf etmek için ne gibi önlemler alınması gerekiyor?
Ütüler evlerdeki enerji tüketim kapasitesi en yüksek cihazların başında geliyor. Örnek vermek gerekirse haftada ortalama 4 saat çalışan bir ütünün harcadığı elektrik miktarı, neredeyse sürekli çalışan buzdolabının aylık elektrik sarfiyatına denk oluyor. Üreticiler beyaz eşyalar için daha az enerji tüketimi sağlayan modeller üretirken; küçük ev aletleri her gün kullandığımız beyaz eşyalara oranla daha çok elektrik tüketiyor. Bu yüzden ütü satın almadan önce kurulu gücü düşük ama bunun yanında yüksek buhar kapasitesi olan ve şehir suyu kullanımına uygun modellere yönelmek enerjiyi verimli kullanmak için akla gelen ilk tercih olarak göze çarpıyor. Eğer yeni bir ütü almak istemiyorsanız yine de ütü yaparken enerjiden tasarruf etmenizi sağlayacak birçok metot bulunuyor. İlk olarak ütüye başlamadan önce çamaşırları düzgün bir şekilde asıp kurumalarını sağlamak daha az elektrik harcayarak ütü yapmanızı sağlayacak bir yol oluyor. Çamaşırları astıktan sonra tam olarak kurumalarını beklemeden nemli olarak ütülemek ise buharlı ve termostatlı ütü modellerinde daha az elektrik harcayarak daha çok çamaşır ütülemeyi sağlayan bir metot olarak uygulanıyor.

Ütüden tasarruf mümkün mü?
Ütüleme işini yaparken ütüyü sadece bir defa kızdırmak ve tüm çamaşırları bir seferde ütülemek daha az elektrik harcamanızı sağlayan faktörlerin başında geliyor. Çünkü, ütü esas elektrik sarfiyatını ısıtma işlemi sırasında yapıyor. Haliyle yinelenen kızdırma işlemi de daha çok elektrik sarf etmenize neden oluyor. Bu yüzden ütüleme işlemini tek seferde yapmak ütünüzün daha az elektrik harcamasını sağlayan bir unsur oluyor.Ütü yaparken enerjiden tasarruf yapmanızı sağlayacak bir diğer yol da termostat ayarını ütülenecek giysinin kumaş cinsine göre en düşük seviyede tutmak oluyor. Ütülenecek çamaşırlar azalınca ütüyü prizden çekip tabanındaki ısıyla kalan birkaç adedi ütülemek de daha az enerji tüketmenizi sağlayacak bir başka yol olarak akla geliyor. 


Yorum Yazın