Türkiye'nin "gri liste"den çıkarılması çalışmaları hızlandı!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye'nin "gri liste"den çıkarılması çalışmaları hızlandı!
Abone ol
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin, Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) "gri listesinden" çıkarılmasına yönelik çalışmalarını hızlandırdı.

FATF tarafından belirlenen yedi eksiklikten beşi giderilirken, kalan iki eksiklik konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinasyonunda ilgili bakanlıklar ve kurumların yöneticileri, 10 Temmuz Pazartesi, ilk toplantılarını gerçekleştirdi.

Toplantı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, hızlı ve etkili bir koordinasyon süreci başlattı. Buna göre, aklama suçu ve terörizmin finansmanı ile ilgili eğitim ve farkındalık çalışmaları hızlandırılacak.

Aklama suçu ve terörizmin finansmanı ile ilgili bütün illerde ihtisas cumhuriyet savcılıkları ve görevli mahkemeler oluşturulurken, kolluk tarafında soruşturma yapılma süreciyle ilgili rehberler hazırlandı. Farkındalığı artıracak eğitimler hızlandırılacak.

Özel çalışma büroları oluşturulurken, Türkiye'nin uluslararası kamuoyu nezdindeki olumlu intibasını güçlendirmek üzere de teknik ekipler kuruldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, FATF'ın gri listesinden en kısa sürede çıkmak için gerekenleri hızla gerçekleştirip Türkiye'nin uluslararası kamuoyu nezdindeki olumlu intibasını güçlendireceklerini vurguladı.

Gri listede yer almanın olumsuz etkilerine değinen Şimşek, listede yer almanın, "sermaye akışının gayrisafi hasılanın belli bir oranı kadar azalması" ve "sendikasyon kredilerinde maliyet artışı" gibi bazı olumsuz etkileri olduğunu söyledi.

Gri liste nedir?

Gri liste, kara para aklama, yayılma ve terörizmin finansmanına karşı yeterli güvenceye sahip olmayan ülkelerin ilan edildiği bir küresel liste. FATF’a üye devletlerden birisi olan Türkiye'nin bu nedenle mali suçlarla uluslararası standartlarda mücadele etme sözü bulunuyor.


Yorum Yazın