Prof. Dr. Tevfik Dalgıç yazdı:

Temel insan hakları olarak ekonomik ve siyasal özgürlükler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Temel insan hakları olarak ekonomik ve siyasal özgürlükler
Abone ol
Prof. Dr. Tevfik Dalgıç'ın kaleme aldığı "Temel insan hakları olarak ekonomik ve siyasal özgürlükler" başlıklı yazı...

Yıllardan beri sürdürülen ‘Ekonomik Özgürlükler Endeks’lerinde belirlenen ve ‘Freedom House’ isimli sivil toplum araştırma örgütünün ‘Karşılaştırmalı Çalışmaları’nda ortaya çıkan bulgular tartışmasız şu gerçekleri ortaya koydu. Siyasi haklar ve kişisel özgürlüklerin en yüksek olduğu ülkelerin ekonomik refahı da üst düzeydedir. Bugün için bilinen gerçek; artık ekonomik, siyasi ve kişisel özgürlükler ile refah düzeyleri arasında önemli bir doğrusal ilişkinin bulunduğu yönündedir.

Bu anket ve karşılaştırmalı araştırmalar ortaya çıkarmıştır ki, ekonomik özgürlükler diğer çok önemli toplumsal özgürlükleri kısıtlayan çemberleri de kırmıştır. Örneğin; kadınların gelirlerinde önemli artışlar sağlamıştır. Bu sadece gelişmiş ekonomiler için değil, giderek daha demokratik hale gelen bazı gelişmekte olan ülkelerde kadınlar hem girişimciler hem de politikacılar olarak daha etkin roller almaya başlamıştır.

‘Ekonomik Özgürlükler Endeksi’ni inceleyenler görür ki demokratik haklar bakımından en baskıcı olan rejimlerde ekonomik özgürlükler de en alt düzeylerdedir. Çünkü kendi vatandaşlarının siyasal özgürlüklerini kısıtlayan rejimler aynı zamanda vatandaşlarının ekonomik özgürlüklerini de baskı altına almışlardır.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.


Yorum Yazın