Tavuğu pişirmeden önce yıkamak neden yanlış?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tavuğu pişirmeden önce yıkamak neden yanlış?
Abone ol
Pek çok kişi hijyen kaygısıyla tavuğu pişirmeden önce yıkama yoluna başvurabilir. Oysa çiğ tavuğu yıkamak gıda zehirlenmesi riskini artırır.

İngiltere Gıda Standartları Kurumu (FSA), tavuğu pişirmeden önce yıkamanın kampilobakter adlı bakterilerin ellere, mutfak tezgahına, kaplara ve giysilere bulaşma riskini artırdığı uyarısında bulunuyor.

Musluk altında yıkanan tavuktan etrafa sıçrayan su damlacıklarıyla bakteri yayılması yaygın bir durum.

Ancak pek çok kişi aynı hatayı yapmaya devam ediyor.

FSA'ya göre, İngiltere'de insanların yüzde 44'ü tavuğu pişirmeden önce yıkıyor.

Kampilobakter enteriti (ince bağırsak iltihabı) gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenlerinden biri. Özellikle de seyahat sırasında ortaya çıktığından gezgin ishali ya da yolcu ishali olarak da biliniyor.

Enfeksiyon genellikle çiğ kümes hayvanları, sebzeler veya pastörize edilmemiş süt tüketiminden kaynaklanıyor.

Bu bakteri, enfekte yiyecek ve içeceklerle bulaşıyor ve ishal, karın ağrısı, ateş, bulantı ve kusmaya neden olabiliyor.

Çoğu durumda hastalık sadece birkaç gün sürer, ancak uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açma riski de var.


Yorum Yazın