Suudi Arabistan’daki Türk okulları yeniden açılacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Suudi Arabistan’daki Türk okulları yeniden açılacak
Abone ol
Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle gerilen ilişkiler sonrasında, Suudi Arabistan’daki Türk okulları 2020 sonunda, Türkiye’nin bütün girişimlerine rağmen kapatılmıştı. 

Muhalif. Özel/ Ayla Ganioğlu

Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle gerilen ilişkiler sonrasında, Suudi Arabistan’daki Türk okulları 2020 sonunda, Türkiye’nin bütün girişimlerine rağmen kapatılmıştı. 
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Salman’ın, Beştepe’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi sonrasında imzalanan anlaşmalarla, bu okulların yeniden açılacağı bildirildi. 
Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, Muhalif’e yaptığı açıklamada,

“Şu an itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı, Suudi Arabistan’daki Türk okullarının, önümüzdeki eğitim - öğretim yılında fiilen eğitime başlaması yönünde fiilen hazırlıklarını yapmış durumda. Eğitim orada genelde hacdan sonra onların belirlediği bir takvime göre yapılıyor.” dedi.  
Hangi gerekçeye olursa olsun, eğitim hakkının engellenmemesi gerektiğini belirten Selvi, “Uluslararası ilişkilerde, eğitim gibi temel haklardan kişilerin mahrum bırakılmamasını gerekiyor, çünkü ülkeler arası siyasi ilişkiler ayrı, eğitim alma hakkı ayrı. Şu anda artık bu sorunun çözümü noktasındayız. İki ülke arasındaki görüşmelerde masaya eğitim de dahil, kültürel konular da getirilmiş. Dışişleri ve Milli Eğitim Bakanlıklarının koordinasyonu ile bu konudaki süreç işletilecek. Bu çerçevede okulların, eğitim öğretime açılması mümkün olacak görünüyor.” dedi.

Selvi, bu okulların, Suudi Arabistan’daki Türk çocuklarının ilköğretimini gerçekleştirdiğini belirterek, okullarda Türkçe, Arapça öğretildiğini ve eğitimin, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretmenler tarafından yürütüldüğünü bildirdi. 
Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitimi Genel Müdürü Ahmet Emre Bilgili, geçen yıl, TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar alt komisyonunda, Mekke ve Medine de dahil, Suudi Arabistan’da beş şehirdeki Türkçe eğitim veren okullarla ilgili sorun olduğunu belirterek, “Suudi Arabistan hükümeti özellikle Mekke ve Medine’deki okullarımızı tüm girişimlere rağmen 2020 sonunda fiilen kapatmıştır.” demişti. Bunun sonrasında yapılan tüm girişimlere rağmen Suudi Arabistan Türk okullarının açılmasını kabul etmemişti. 
 


Yorum Yazın