Soros kimdir? Sorosçuluk nedir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Soros kimdir? Sorosçuluk nedir?
Abone ol
George Soros ismi Türkiye'de gündeme dönem dönem gelmektedir. Siyasi taraflar birbirlerini Sorosçu olmakla suçlamaktadır. Peki ama Soros kimdir, Sorosçuluk ne anlama gelmektedir?

George Soros, 12 Ağustos 1930 tarihinde doğmuştur. Macar ve Yahudi asıllı Amerikalı spekülatör ve liberal girişimcidir. Net servetinin Mayıs 2020 itibari ile $8,3 milyar olduğu ve bugüne kadar Açık Toplum Vakfına $32 milyardan fazla bağışta bulunduğu belirtiliyor.
Doğu Avrupa'da bulunan Yugoslavya ve Ukrayna gibi ülkelere yaptığı yardım tutarının, Birleşmiş Milletler tarafından yapılan yardım miktarını aştığı ifade ediliyor.  Bundan dolayı bazı çevreler tarafından hayırsever olarak tanımlanmaktadır. Fakat bu yardımları siyasi hedeflerle yaptığını belirtenler de bulunuyor.
Yahudi bir ailenin çocuğu olarak Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de doğan Soros; ülke 1939 yılında Nazi işgaline uğradığı zaman, ailesiyle beraber, çok tehlikeli ve zor günler geçirdi. Tüm aile üyeleri için sahte kimlikler düzenleyen babası, aynı zamanda oturdukları yerleri sürekli değiştirerek hayatta kalmalarını sağladı.


İngiltere'ye 1947 senesinde göç etti ve Oxford Üniversitesi'nde School of Economist fakültesinde ekonomi öğrenimi gördü. Hamallık yaptığı dönemde ayağı kırılınca devlet hastanesinde tedavi gördü. Sosyal adaletin ne kadar önemli olduğunu orada farketti. Kendisinden çok etkilendiği Karl Popper'in öğrencisi oldu. "Açık Toplum" (Open Society ) projesini ondan ilham alarak oluşturdu.
1956 yılında ABD'ye göç etti. İlk yaptığı iş, arbitraj işlemleri oldu. Şöyle ki, bir hisse senedi veya dövizi ucuz olduğu yerden alıyor ve eş anlı olarak pahalı yerde satıyordu. Kısa süre içerisinde finans dünyasında temayüz etti.
Kurucusu olduğu uluslararası yatırım fonu sayesinde büyük bir servetin sahibi oldu. George Soros, Quantum Fonu Grubu'nun baş yatırım danışmanı olan Soros Fund Management LLC'nin başkanıdır. Bu fon, 28 yıllık tarihinde dünyanın en yüksek performansa sahip yatırım fonu olarak kabul edilmiştir.
New School of Social Research, Budapest University of Echonomics, Oxford Üniversitesi ve Yale Üniversitesi'nden fahri doktora unvanı alan George Soros 1995'te Bologna Üniversitesi tarafından da, dünya çapında açık toplumlar yaratmak yolundaki çalışmaları sebebiyle, üniversitenin en büyük onur unvanı olan "Laurea Honoris Casua" ile ödüllendirilmiştir. Aynı zamanda Budapeşte'deki Central European University'nin (Orta Avrupa Üniversitesi) ve Moskova'daki International Science Foundation'ın (Uluslararası Bilim Vakfı) kurucusudur. Vakıfları kanalıyla Türkiye'de de 2006 yılı itibarıyla son 5 yılda 8 milyon ABD doları harcadıklarını açıkladı.
Soros'un W. Bush ile arası açık durumda. Bush'un kapitalist, açık ekonomilerin adını dünya üzerinde kötüye çıkardığını ve daha çok kendisi tarafından organize edilen sivil toplum kuruluşu örgütlerinin hareketini kısıtladığını öne sürüyor.
Soros, Açık Toplum Enstitüsünün kurucusudur. Soros'un Açık Toplum Enstitüsü'nün Türkiye şubesi Eylül 2001'de kurulan Bebek'teki OSIAF (Açık Toplum Enstitüsü Yardım Vakfı)'dır.

Sorosçuluk nedir? Sorosçu kimdir?

Sorosçuluk için; kitlelerin kimliğini inşada gizli gündemlerle etki için seçtiği gönüllü sorosçularla ilerlemektedir diyebiliriz. Sorosçuluğun kendinde olan bir şey olarak düşünmemek lazım; bir projenin ayağı olarak sorosçuluk yapılır ya da sorosçu olunur diye örneklendirirsek daha anlamlı hale gelmiş olur. George Soros Macar asıllı Amerikalı bir milyarderdir. Siyasi olarak ise anti-komünist, sol karşıtı bir insandır. Sosyalizmin iktidara gelmesinden hemen sonra Macaristan’ı terk etmiş, 1947’de İngiltere’ye, ardından da paranın kokusunu takip ederek Amerika’ya yerleşmiştir. Burada girdiği finans işinden elde ettiği servet şimdilik 8.3 milyar dolardır.
Bu servet ile 1984 yılında Macaristan’da Açık Toplum Vakfı isminde bir vakıf kurar. Vakıf, sol hareketlerin ve düşüncenin etkisini kırmak için raporlar, makaleler yayınlar, araştırmalar yapar, medya başta olmak üzere sivil toplum kuruluşlarını, dernekleri, yazarları fonlar, üniversiteler kurar öğrencilere burslar verir. Vakıf, 70’i aşkın ülkede sol hareketlerin ve sol düşüncenin önünü kesmek için liberal düşünceler üretir.
Türkiye açısından ise şu detaylar yer almaktadır. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezi Parkı olayları kapsamında içeri alınan Osman Kavala'yı 'Soros artığı' olarak nitelendirmiştir. AK Parti'nin gedikli isimlerinden Bülent Arınç bu söyleme karşılık olarak; Soros'un sahibi olduğu Açık Toplum Vakfı’nın araştırmalarını zamanında done olarak kullandıklarını söyledi. Aynı şekilde vakıfta yer alan gazeticelerle de defalarca görüşüldüğünü söyledi ve “O zaman baş tacımızdı da şimdi mi kötü oldu?” ifadelerini kullandı. Sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Soros’la yaptığı görüşmelerden bir fotoğraf daha ortaya çıktı. Eski bir AK Parti'li olan DEVA Partisi Başkanı Babacan fotoğrafa ilişkin olarak “Siz Erdoğan’a ne bakıyorsunuz, biz 2002’de bu tarz görüşmeleri çok yaptık.” dedi. Babacan bu görüşmelerin ‘Türkiye’ye yatırım yapın’ türünden görüşmeler olduğunu belirtti. "Türkiye’nin yerli veya uluslararası sermaye ve yatırıma çok ihtiyacı vardı. Türkiye’ye sermaye getirecek kim var kim yoksa yoğun görüşmeler yapılıyordu.” cümlelerini de ekledi. 
Diğer yandan Osman Kavala, Can Paker, İshak Alaton ve Murat Sungur; George Soros'un sahibi olduğu Açık Toplum Vakfı'nın Türkiye şubesinin mütevelli heyetinde yer alıyorlar. 2001 senesinde Türkiye'de faaliyete başlayan vakıf  uzun yıllar Ali Hakan Altınay tarafından yönetildi. Gezi olaylarına ilişkin soruşturmada gözaltına alınan Altınay sonrasında serbest kalmıştı. Yani Türkiye'de farklı siyasi kesimler Soros ve Türkiye'de bulunan vakfı ile ilişki içerisindeler, ancak bu ilişkinin detayları bilinmemektedir.


Yorum Yazın