Ankara'da neler konuşuluyor?

Siyasetin öne çıkan başlıkları

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Siyasetin öne çıkan başlıkları
Abone ol
31 Ekim tarihinde Ankara'da neler konuşuldu. Siyasi parti liderleri, bakanlar ve STK temsilcilerinin gündeminde neler var? Siyaset ve Türkiye gündemine dair önemli başlıkları sizin için derledik.
  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "(Tahıl Koridoru) Rusya kendisi için aynı kolaylıkların gösterilmemesi sebebiyle mütereddit davransa da insanlığa hizmet için gayretimizi kararlılıkla sürdüreceğiz."
  • Erdoğan: "Vatandaşlarımızın tükettiği her 100 ilaçtan 89'unu yerli üretimle sağlıyoruz."
  • Erdoğan: "Amacımız, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde ülkemizi uluslararası sağlık hizmetleri alanında 'Health Türkiye' markasıyla zirveye çıkarmaktır."
  • Erdoğan: "(Anayasa değişikliği) Başörtüsüne anayasal güvence kazandırırken, sapkın akımlar tarafından tehdit edilen aile müessesesini de korumayı hedefliyoruz."
  • Erdoğan: "Adı ister DEAŞ, ister Boko Haram, ister FETÖ olsun, bu örgütlerin tamamı, dinimizi kirli emellerine alet eden sapkın ve sapık yapılardır."
  • Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: “(Rusya-Ukrayna krizi) Bir an önce çatışmanın sona ermesi için de bize düşen ne varsa bunları Türkiye olarak yapmaya hazır olduğumuzu herkesin bilmesi lazım."
  • Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati: "Türkiye Ekonomi Modeli, dünyanın gündeminde. Kur korumalı mevduat (KKM) sisteminin devreye girmesiyle döviz kurları tarafında yaşanan yüksek oynaklık dengelendi." 
  • İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: "'Terör koridoru' savunucusu CHP'li Muharrem Erkek, PYD Terör Örgütü'nün sınırlarımızda olabileceğini söylüyor. Emperyalizmin operasyon çocukları.”
  • Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: “(Öğretmenlik kariyer basamakları sınavına ilişkin) Sanki biz sınavla öğretmenin yeterliliğini ölçüyormuşuz gibi bir manipülasyon ortaya çıktı. Kimin haddine ki öğretmenin yeterliliğini ölçmek? Bu isteğe bağlı bir kariyer sistemi, zorunlu değil.”
  • Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: “Tarımsal hasılamız, 2002 yılında 25.1 milyar dolardan yüzde 78.1 artışla 2021 yılında 44.7 milyar dolara yükseldi. Tarım sektörü son 19 yılda yüzde 15 büyüme gösterdi.”
  • Ticaret Bakanı Mehmet Muş: “AK Parti döneminde enflasyon, alındığı yerlerden tek haneli seviyelerde tutuldu. Son yılları saymazsanız, ortalaması yüzde 8-9 civarındadır. Tek haneliye indirmiştik, son dönemlerde enflasyonda bir artış var.”
  • CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “SPK’da görevden almalar yetmez. Tespit komisyonu bu süreçte borsada milletten ne çalındığı derhal belirlemeli, manipülatif operasyonlarla haksız zenginleşenlerin mal varlıklarına el konulmalı ve küçük yatırımcının zararı tazmin edilmelidir. Bunun altında hiçbir şeyi kabul etmem.”
  • Kılıçdaroğlu: “(Süleyman Soylu’ya) Gelelim okul önünde yakaladığınız uyuşturucu satıcısının bacağını kırın diyen nam-ı diyar Fotoroman Süleyman'a. O da fotoromancı ya, Saray da çok iyi biliyor ki bu uyuşturucuları kendileri davet ettiler bu ülkeye, 'paralarınızı getirin, her şeye göz yumacağız' dediler ve göz yumdular. Bunlar, onunla bununla poz  veren, gençlerin diliyle söyleyeyim, 'Breaking Bad Süleyman' ülkenin çocuklarının zehirlenmesine göz yummuştur, yazıklar olsun onlara.  Belediye başkanlarımızla da konuştuk. Sokaklarda çocuklarımız için mücadele vereceğiz. Çetelere, rezil adamlara ne ülkemizi ne sokaklarımızı asla teslim etmeyeceğiz."
  • DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: “Erdoğan, Bahçeli, Perinçek ve Çiller ittifakı tüm demokratik kazanımlarımızı birer birer yok eden ekip. Geceleri rüyalarını otokratik rejimler süslüyor. O yüzden otokratik ittifak diyoruz. Cumhur falan yok. Vizyon diye açıkladıkları da içi boş bir çerçeve. O kadar.”
  • Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici: "Hem Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na hem de Anayasa Mahkemesi'ne yılbaşından önce 2 konuda başvuruda bulunacağız. 1'incisi partilere hazine yardımının toptan kaldırılmasıyla ilgili, 2'ncisi de HDP'ye verilen yardıma tedbir konulmasıyla ilgili.”
  • Destici: "Cumhurbaşkanı partili olabilir ama önümüzdeki dönemde yeni bir anayasa değişikliği teklifi gelirse burada cumhurbaşkanı olanın parti genel başkanlığından ayrılması yönünde BBP'nin görüşü var."
  • Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik: "Sayın Kılıçdaroğlu adaylığını ilan etsin, Sayın Cumhurbaşkanımızın karşısına çıksın, bekliyoruz.”
  • Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal: "Bugün itibarıyla Grup Başkanvekilliği görevimden affımı talep ettim. Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’a bugüne kadar şahsıma duyduğu güven ve verdiği sorumluluklar için müteşekkirim. Kamuoyunun bilgisine saygılarımla sunarım." Mahir Ünal'dan boşalan AKP Grup Başkanvekilliği görevine Özlem Zengin atandı.
  • AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik: “15 Temmuz darbe girişimi sırasında Polis Akademisi’ndeki öğrencilerin yüzde 98’i FETÖ’cü çıktı.”
  • CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak: "Kışa girerken, ciddi bir gıda ve barınma krizi kapımızda bekliyor. Dünyada gıda fiyatları Ukrayna-Rusya savaşı öncesi seviyelerine döndü. Ama hafta sonu Rusya tahıl koridorunu yeniden kapattı. Rusya'nın tahıl koridorunu kapatma kararıyla tedbir alınmazsa dünyada gıda fiyatları yeniden artacak."
  • MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan: “HDP'nin bile böyle bir açıklaması yokken, TTB Başkanı, HDP'den daha ileri gidecek bir tutum ve söylem içinde olmuştur. Görevini kötüye kullandığı ve görevine ihanet ettiği için işlediği suçlardan dolayı TTB Başkanlığı'ndan el çektirilmesi gerekir.”
  • İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu: “Şu an da İYİ Parti’nin üye sayısı 615 bini geçti. Yaklaşık 79 bin kişi başka partilere üyelikleri sebebiyle bize üye olmak istedikleri halde ıslak imzayla, bunlar reddedildi. Arkadaşlarımız bu konuda bir çalışma yürütecekler. Biz kısa süre içerisinde 615 bin üye sayısını aşacağız. Hedefimiz seçimlere kadar 1 milyon üye sayısına ulaşmak olacaktır.”
  • Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan: “Anayasa Mahkemesi laikliği, temel hak ve özgürlüklerin aslında tam karşısında konumlandırmıştı ve temel hak ve özgürlükler karşısında laikliğin yıpratılmaması gerektiğini ifade etmişti. Hatta ifade şöyleydi; 'Laiklik ilkesi, özgürlüklere kıydırılamayacak kadar değerli bir ilkedir.' Hiç kuşkusuz laiklik, anayasamızın kimliğini oluşturan temel ilkelerden biridir ama bu yaklaşım yanlıştır değerli gençler.”
  • Arslan: “Son 10 yılda Anayasa Mahkemesi gerçekten ilk 50 yıla hakim olan paradigmanın değişmesine tanıklık etmiştir. Anayasa Mahkemesi ideolojik eksenli bir yapıdan hak eksenli bir yapıya doğru evrilmiştir."
  • AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, ekim ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3.54 artmasını bekliyor. Ekonomistlerin ekim ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 3.54) göre bir önceki ay yüzde 83. 45 olan yıllık enflasyonun yüzde 85.51'e yükseleceği hesaplanıyor. Tüketici Fiyat Endeksi, eylülde bir önceki aya göre yüzde 3.08 artış göstermişti. Öte yandan, ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 73.88'den yüzde 73.12'ye geriledi.
  • BDDK verilerine göre bankacılık sektörü 9 aylık dönemde yüzde 402'lik artışla 286,2 milyar TL kâr etti. Bankacılık sektörü, geçen yılın aynı döneminde 56 milyar 941 milyon TL kâr etmişti.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu yılın ilk 7 ayında 25 milyar 667 milyon lira açık verdi. 2003 yılından bu yana bütçeden SGK'ya 1 trilyon 905 milyar lira transfer yapıldı ve açık miktarı 472 milyar 445 milyon TL oldu.

Gündemin diğer başlıkları

  • Rusya’nın Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan üçlü zirvede bir araya geldi. Azerbaycan ve Ermenistan güç kullanmaktan kaçınma, sorunları egemenlik, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığının tanınması temelinde çözme konusunda anlaştı.
  • Avrupa Birliği (AB) İstatistik Kurumu Eurostat’ın öncü verilerine göre Euro bölgesinde tüketici fiyatları ekim ayında yıllık bazda yüzde 10,7 ile beklentilerin üzerinde artarak yeni bir rekor seviyeye yükseldi​. Geçtiğimiz ay bu veri ​yüzde 9,9 seviyesinde açıklanmıştı.

Yorum Yazın