En son ne zaman açıklama yaptılar?

Seçim gecesi liderler neredeydi?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Seçim gecesi liderler neredeydi?
Abone ol
Seçim gecesi herkesin beklediği şey gelecek resmi açıklamalar, veriler, paylaşılacak bilgilerdir. Süreç uzadıkça kitlelerde gerilim artmakta ve dezenformasyonun önüne geçmek zor hale gelmektedir. Peki liderler seçim gecesi neredelerdi? Hangileri açıklama yaptı? Kimler ortadan kayboldu?

Muhalif Analiz

Öncelikle sosyal medyayı etkin olarak kullanan ve kitlesinin de daha çok haber beklediği Millet İttifakı'ndan başlayalım. Kitlenin daha çok haber almak istemesinin nedenlerinden biri de. Çoğu kişi tarafından yanıltıcı bilgi yaydığına inanılan bir devlet kurumu olan Anadolu Ajansı'ydı. Her seçim döneminde kurumun ilk açıkladığı bilgiler arasında dağlar kadar fark olması da bunda oldukça etkili oluyordu.

Millet İttifakı

Millet İttifakı'nın seçim boyunca çalışkan neferi olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, seçim gecesi yanına ABB Başkanı Mansur Yavaş'ı da alarak ara ara açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalarda kendi kaynaklarına dayandırılarak seçimin önde gittiği söylendi ve seçmene güven de verildi. 

Paylaşımlarda bulunan diğer bir isim de CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu olmuştu. Hem tweetleriyle, hem de yaptığı basın açıklamalarıyla vatandaşları ara ara bilgilendirmişti. Bu süreçte parti sözcüleri ya da yetkililerden başka bir açıklama gelmemişti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da ilk olarak tweetler paylaşmıştı. İlk tweetinde ‘Öndeyiz.’ diyerek kısa ve net konuşan Kılıçdaroğlu sonraki paylaşımında, “Yüzde 60'lar ile başlayan kurgu şu anda 50'nin altına düştü. Sandık müşahitleri ve seçim kurullarındaki görevlilerimiz bulundukları yerden asla ayrılmasın. Bu gece uyumayacağız Halkım. YSK'yı uyarıyorum, illerdeki veri girişini sağlamak zorundasınız.” demişti.

Ardından kameraların karşısına geçmişti CHP lideri.  Bu açıklamaların ilkini tek başına yapan Kılıçdaroğlu, ikinci açıklamasını Millet İttifakı'nın diğer parti liderleriyle birlikte yapmıştı.

İlk açıklamasında oyların bloke edilmesini şikayet eden Kılıçdaroğlu, ikinci açıklamasında, “ Seçim balkonda kazanılmaz. Veriler akmaya devam ediyor. Milletimiz 2.tur diyorsa başımız üstüne. 2.turda mutlaka ama mutlaka kazanacağız herkes görecek” dedi.

Millet İttifakı tek partiden mi oluşuyordu peki? Diğerlerinin ne gibi açıklamaları olmuştu?

Millet İttifakı'nın diğer parti liderleri yalnızca tweet atmakla yetinmiş, hiçbiri kamera karşında açıklama yapmamıştı.

Yaptıkları paylaşımlar da şöyleydi:

Meral Akşener:Yine ve yeniden algı çalışmalarından beslenen bir seçim gecesindeyiz... Ama yemezler, çünkü biz bu filmi daha önce çok izledik. Milletimizin verdiği her bir oyun sonuna kadar peşindeyiz! Sabaha kadar buradayız! Merak etmeyin; güneş yerinde her şey yolunda! KAZANIYORUZ! 🫶🏻☀️

Ali Babacan:Millet iradesinin net şekilde sonuçlara yansıması için tüm kadrolarımızla beraber sahadayız. Sandık başındaki arkadaşlarım: Son ana dek sandıkları terk etmeyin, hep beraber büyük bir demokrasi hikayesi yazıyoruz. İlgili kurumlara da sesleniyorum: Vatandaşlarımızın doğru haber alma hakkını geciktirmeyin.

Ahmet Davutoğlu: Demokratik olgunluk içinde geçen seçimin sonucunu hiç kimse manipülasyonlarla, algı oyunlarıyla değiştiremez. Seçimin kesin sonucu ıslak imzalı tutanakların işlenmesiyle Yüksek Seçim Kurulu verileriyle ortaya çıkacak. Tüm kardeşlerimize sesleniyorum: Sandığımıza sahip çıkın, Milletin oyuna sahip çıkın. Kazanacağız.

Temel Karamollaoğlu: Her seçim izlediğimiz bayat senaryoları bir kez daha sergilemeye çalışıyorlar. Milletimiz müsterih olsun! Algı oyunlarına, manipülasyonlara takılmadan bu zorlu süreci de tamamlayacağız. Yeter ki sandıklara sahip çıkalım, inanın değişim yakındır!

Gültekin Uysal: Sandık pratiği bilenler anlayacaktır; İstanbul seçimlerinin tekrarlanmasına sebep olan oyun işliyor ve matbu itiraz dilekçeleri ile Millet İttifakının ve Adayımız Sayın Kılıçdaroğlu'nun oyunun yüksek olduğu yerlerde sanıklara itiraz ediliyor.  Maksat belli; algıyı yönetip sandıklarda kendi lehlerine 'kazandık' mesajı vermek ve sandıkların sahipsiz kalmasını sağlamak. Seçim araçları ile sokaklarda attıkları turlar da bunun için. Herbir vatandaşımızın sandığa giren oyuna sonuna kadar sahip çıkacağız!! Yoğun ‘Yavaşlatma+Yıldırma+Manipüle Etme’ çabalarına rağmen 13. Cumhurbaşkanımız seçimin 1.‘Si olarak açıklanacaktır.

Cumhur İttifakı

Cumhur İttifakı'nın önderi AK Parti'de Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz konuştu ilk olarak. Yavuz basın karşısına geçtiğinde, "Meclis tablosu, simülasyonlarımıza baktığımızda çok net üstün bir tabloyu görüyoruz. Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığında da açık ara önde olduğunuz nettir." ifadelerini kullandı.

Sonrasında bir açıklama da AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten geldi. İmamoğlu ve Yavaş'ı eleştiren Çelik, "Belediye başkanları telaş içerisinde televizyonlara çıktılar. Klasik şekilde AA'nın verileri çarpıttığını söylemeye çalıştılar" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da önce tweet paylaştı ardından da yaptığı balkon konuşmasında, “Seçim sonuçlarının henüz kesinleşmemiş olması, milletimizin tercihinin açık ara bizden yana olduğu gerçeğini değiştirmiyor." ifadelerine yer verdi.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı bir basın açıklamasında bulundu. Açıklamada, "21 sene aradan sonra Milli Görüş'ü Meclis'e taşıyan milletimize en içten teşekkürlerimizi arz ediyorum" dedi.

Cumhur İttifakı çatısı altında ayrı listeyle seçime giren ancak milletvekili seçilemeyen BBP Genel Başkanı Destici yaptığı açıklamada şunları söyledi: Oyumuzu yüzde 100 artırsak da beklentimizin altında kaldı.

Beklenenin üzerinde bir oy alan MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise gece boyunca herhangi açıklama yapmadı ya da paylaşımda bulunmadı.

Hizbullah örgütü ile bağlantıları bulunan Hüda Par'ın Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu da milletvekili seçilmesine karşın herhangi bir açıklama yapmadı.


Yorum Yazın