Savaşın 1. yılında Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar'dan yazı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Savaşın 1. yılında Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar'dan yazı
Abone ol
Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlangıcının birinci yıl dönümü için kaleme aldığı yazıda, Türkiye’nin savaşın iki tarafını masaya oturtabilen tek ülke olduğunu belirtti.

Dünya gazetesi için savaşın birinci yılı vesilesiyle bir makale kaleme alan Bodnar, ”Ukrayna’nın zaferine ihtiyacımız var. Saldırgana karşı yürüttüğümüz mücadelede destekleri için Türkiye’ye ve dünyanın tüm barışsever devletlerine müteşekkiriz” ifadelerini kullandı. 

Bodnar, ”Ünlü Tahıl Anlaşması, küresel gıda güvenliğine önemli bir katkı yaptı ve ülkelerimizi küresel ölçekte önemli oyunculara dönüştürdü. Savaş esirlerinin değişimi ve ’insani koridor’ girişimi, insani konularda aktif olarak çalışma yönündeki ortak irademizi açıkça vurgulamaktadır” dedi.

Bodnar’ın yazısının ilişkin bölümü şöyle*: 

Dünya topluluğu bu savaşı durdurmak ve gelecekte tekrarını önlemek için birlikte çalışmalıdır. Bu, Rusya’nın başta Ukrayna olmak üzere hiçbir ülkeye saldırmasına veya tehdit etmesine müsaade vermeyecek bir güvenlik sistemi oluşturmamız gerektiği anlamına geliyor. Mustafa Kemal Atatürk, “Silahsız diplomasi, zafersiz barış olmaz” demişti.

Ukrayna’nın zaferine ihtiyacımız var. Saldırgana karşı yürüttüğümüz mücadelede destekleri için Türkiye’ye ve dünyanın tüm barışsever devletlerine müteşekkiriz. Türkiye, çatışmanın tarafları arasında arabuluculukta önemli bir rol oynadı ve aslında Ukrayna ile Rusya’yı müzakere masasına oturtabilen tek ülke oldu.

Ünlü Tahıl Anlaşması, küresel gıda güvenliğine önemli bir katkı yaptı ve ülkelerimizi küresel ölçekte önemli oyunculara dönüştürdü. Savaş esirlerinin değişimi ve “insani koridor” girişimi, insani konularda aktif olarak çalışma yönündeki ortak irademizi açıkça vurgulamaktadır. Bir yıl önce Türkiye’deki Büyükelçiliğimizin, konsolosluklarımızın, Ukraynalı dernek ofislerimizin Ukraynalılar için adeta insani yardım kabul noktalarına dönüştüğünü asla unutmayacağım.

Türk toplumu acımızı paylaşarak  önemli yardımlarda bulundu. Depremin hemen ardından Ukrayna, Hatay iline arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak için kurtarma ekipleri ve malzeme gönderdi. Şimdi Ukrayna’da Türkiye’ye yardım etmek için insani yardım toplanıyor. Türkiye’deki Ukrayna diasporası da depremzedeleri desteklemek için seferber oldu. Bazı Ukraynalı iş insanları, deprem bölgesinden tahliye edilenler için ücretsiz otel odaları sağladı.

* Yazının ilişkin bölümü değiştirilmeden, Dünya gazetesinde yayımlanan makaleden alınmıştır


Yorum Yazın