Seçkin Çakmak yazdı:

Savaşa Niyet, İnsanlığa Kısmet

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Savaşa Niyet, İnsanlığa Kısmet
Abone ol
Dünya’da ilk savaş ne zaman ve kimler arasında gerçekleşti?

Son savaşı kestiremeyiz çünkü biz bile bir gece ansızın bir yerlere girebiliriz modundayız. Rusya – Ukrayna arasında sıcak savaş devam ededursun Dünya’nın dört bir yanında terör saldırıları, uyuşturucu savaşları ve iç karışıklıklara ait haberlere sürekli rast geliyoruz. Savaş maalesef dünyamızın acımasız bir gerçeği ve tarihte tespit edilebilen ilk savaşta 13 Bin yıl önce Sudan’ın Jebel Sahaba bölgesinde gerçekleştirilmiş. Tam olarak savaşın nedeni bilinmese de kalıntılar incelendiğinde ve öldürülme şekilleri değerlendirildiğinde bir savaşın yaşandığı düşünülüyor. O tarihten bu yana da milyarlarca insan savaşın neticesinde hayatını yitirmiştir.

İlk savaştan günümüze tüm savaşlarda gelişmiş icatlar kullanan taraf daima avantaj sağlamıştır. Bu yüzden savaş öncesinde birçok icatlar geliştirilmeye çalışılmış ve kullanılan icatlar sayesinde savaşların seyri değişmiştir. Öyle ki askeri amaçla keşfedilen birçok icatta zamanla normal yaşamımızda kullanılmış ve kullanımı popüler hale gelmiştir. Örnek vermek gerekirse;

Konserve

Napolyon, askerlerinin daha uzun ve hızlı bir şekilde yol alabilmesi için uzun süre gıdaların bozulmasını engelleyecek bir keşfe ihtiyaç duymuştu. Bu yüzden Fransa’nın genelinde bir duyuru gerçekleştirmiş yiyeceklerin bozulmasını engelleyecek kolay bir yöntem icat edene ödül verileceğini açıklamıştır. Böylelikle Fransız mucit Nicholas Appert 1795 yılında konserve yöntemini icat etmiştir. Bugün market raflarında birçok çeşit konserve bulabilirsiniz.

Hijyenik Ped

Kadınların özel günlerinde kullandığı hijyenik pedler aslında 100 dolarda resmi bulunan meşhur A.B.D’nin kurucusu Benjamin Franklin tarafından tıbbi tedavilerde yaralı askerlerin kanamalarını durdurmak maksadıyla keşfedilmiştir. Daha sonra bu basit buluş kadınlar için uyarlanmış ve günümüze kadar gelmiştir.

Koli Bandı

1942 yılında Johnson & Johnson tarafından Amerikan ordusu için üretilmiştir. Koli bantları savaşlarda birçok hızlı ve pratik çözüm sağlamıştır. Savaş sonrası askerler evlerine döndüğünde yanında götürmeleriyle popüler hale gelmiş ve sivil hayatımızda yerini almıştır.

Ambulanslar

Tarihte ilk ambulans atlı arabalar şeklinde 1487 yılında Malaga kuşatması esnasında yaralı askerleri daha rahatça taşıyabilmek için İspanyol ordusu tarafından icat edilmiştir. Buluş sayesinde yaralıların tedavi merkezlerine hızlı ulaşması sağlanmış birçok hayat kurtarılabilmiştir.

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Yorum Yazın