Sahurda yenmesi ve uzak durulması gereken yiyecekler neler?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sahurda yenmesi ve uzak durulması gereken yiyecekler neler?
Abone ol
Ramazan ayında ibadetlerini yerine getiren vatandaşlar iftarda olduğu gibi sahurda da yemeklerini yiyor. Sahurda tüketilen yiyecekler ve içecekler gün boyunca kolay oruç tutmada doğrudan etkili oluyor. Peki, sahurda neler yemeliyiz, neler yememeliyiz?

Ramazan'da açlık ve susuzluk süresinin uzun olması gün içinde birçok soruna yol açabilir. Bir ay boyunca oruç tutmak isteyenler bu yüzden sıcak havalar dönemine denk gelen Ramazan ayında tüketilmesi gerek yiyecekleri araştırıyor. Doğru yiyecekleri, yeteri kadar tüketenler için kendini daha iyi hissedebilir. Peki sahurda neler yemeliyiz?

SAHURDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

1-Yumurta: Yumurta anne sütünden sonraki en kaliteli protein kaynağıdır. Özellikle haşlanmış yumurta uzun süre tokluk hissi verir, Yumurtanızı sebzeli veya peynirli omlet şeklinde de yiyebilirsiniz.

2- Süt: Sahurda içeceğiniz bir bardak süt sizi uzun süre tok tutar ve gün içinde kan şekerinizin dengede kalmasına yardımcı olur.

3- Fındık, Ceviz, Badem: Kuru yemişler bol posa içerdiğinden ve sağlıklı yağlardan zengin olduğundan sahurda sizi beslemek için harika bir seçenek. Ekmek yerine kavrulmamış kuru yemişlerden yemeye çalışın.

4-Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir: Sahurda 1-2 adet kuru meyve yiyebilirsiniz tokluk sağlar olur ayrıca bu dönemde sık görülen kabızlık probleminin de engellenmesine yardımcı olur.

5-Yeşillikler: Bağırsak hareketlerimizin uzun süre devam etmesi için sahurda çiğ sebzeler ve yeşilliklere yer verin.

6-Mercimek köftesi: Sahurda unlu, patatesli yoğun karbonhidratlı yiyecekler yerine protein ve vitamin kaynağı mercimek köftesini tercih edin.

7-Tabii ki sahurda kahvaltı yapamam diyenler en iyi seçim hurma ve kuru yemişler. Çöl meyvesi olan hurma susamanızı engeller ve yüksek enerji kaynağıdır. Fındık, ceviz, bademle birlikte yiyin.

SAHURDA UZAK DURMAK GEREK BESİNLER

1-Bal,reçel, pekmez: Şekerli besinler size ani doygunluk sağlayarak iyi beslenmenizi engeller, ertesi gün kan şekerinizin düşmesine neden olacağından sahur sofranızda yer almasın.

2-Tuzlu peynirler, zeytin, turşu: Çok fazla tuz içeren bu besinleri sahurda yemeyin gün içinde susamanıza neden olacaktır.

3-Salam, sucuk, sosis: İşlenmiş etlerden olan bu besinler sahur için oldukça ağır ve baharatlı besinlerdir aynı şekilde susamanıza da neden olacağından şarküteri ürünü etleri de sahurda yemeyin.

4- Poğaça, börek, pide: Midenizi şişirip kaliteli besinleri tüketmenize engel olur. Midenizi erken terk edeceğinden hamur işi ağırlıklı sahur yapmak ertesi gün çabuk acıkmanıza neden olur.

5-Aşırı yağlı yemekler ve kızartmalar: Gece uyumadan yiyip yatacağınızdan sabah uyandığınızda yanma ve ekşime gibi mide rahatsızlıklarına, hazımsızlık gibi sindirim problemlerine neden olur.”


Yorum Yazın