Türkiye sağlık turizminde ilk 10 ülke arasında

"Sağlık turizminde 2027 yılında büyük artış bekleniyor"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Sağlık turizminde 2027 yılında büyük artış bekleniyor"
Abone ol
Son dönemlerde sağlık konusunda farklı hizmetler alabilmek için birçok kişi, sağlık turizmini yaygın şekilde kullanmaktadır

Muhalif.Özel- Gülsüm Acıyan

Hem koruyucu ve tedavi edici hem de rehabilite ve sağlığı geliştirici hizmetler için, insanların yaşadıkları ülke dışında bir ülkeyi ziyaret etmelerine sağlık turizmi denir.

Globalleşen dünya da, ülkeler arasında işbirliğinin, seyahat özgürlüklerinin ve imkanların artması, ulaşımda kolaylıklar sağlanması sağlık hizmetinde kalitenin dünyanın değişik köşelerinde de gelişmesi, sağlık hizmeti finansmanında hem bireyse hem de bütçe kaynaklı güçlükler, dünya da sağlık turizmi kavramının önemini giderek arttırdı.

Sağlıksız toplumlarda işgücü ve üretim kapasitesi azalmaktadır. 

Sağlık turizmi; bireylerin hem koruyucu hem tedavi edici rehabilite edici hem de sağlığı geliştirici hizmetleri almak amacı ile yaşadıkları ülke dışında bir ülkeye ziyaretleridir.

Sağlık Turizmi, uluslararası sağlık amaçlı hareketlilik potansiyelini kullanarak sağlık kuruluşlarının büyümesine imkan sağlıyor.

Dünya Turizm Örgütü(WTO) 2015 yılında, sağlık amaçlı seyahat edecek kişi sayısının 20 milyonu aşacağını söyledi.

Türkiye sağlık turizminde ilk 10 ülke arasında

"Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; ülkemize "Sağlık ve Tıbbi Nedenlerle" gelen ziyaretçi sayısı 2019 yılında 662 bin 87 kişiye ulaşmıştı. TÜİK verilerine göre 2020 yılında ülkemize sağlık turizmi kapsamında gelen ziyaretçi sayısı 388.150 kişi oldu.

Türkiye, sağlık turizmi alanında en çok ziyaretçiyi Azerbaycan, İngiltere, Almanya, Gürcistan ve İspanya’dan alıyor. Bu ülkeleri Amerika Birleşik Devletleri, İran, Fransa ve Hollanda izlerken diğer en önemli kaynak pazarlarımız arasında Batı Asya ülkeleri ve Afrika ülkeleri yer alıyor. 

Sağlık turizmi alanındaki yükselişi son yıllarda hız kazandı.

Türkiye, dünyada en çok sağlık turisti çeken ilk 10 ülke arasında yer alıyor.

MCAN Sağlık, 2015 yılından bu yana birçok alanda binlerce hastaya sağlık hizmeti vermiştir.

MCAN Sağlık Genel Müdürü Gül Sultan Doğan ile sağlık turizmini konuştuk

Gül Sultan Doğan sözlerine şöyle başlıyor:

"Ülkemizde sağlık turizminin gelişmesi aslında 10 yıl öncesine dayanıyor. Bu alanda hastaneler ve aracı firmaları sağlık turizmine hasta getirilmesine aracılık ediyorlar. Sağlık turizmi aslında iki türlü işliyor; Bir ülkesinde yeterli tedavi imkanı olmayan, zorunluktan dolayı müracaat edilen bunlara örnek olarak kanser tedavisi, beyin tümörleri, kemik iliği nakli olabilir. Bu alanlarda genelde Afrika ülkeleri yoğunlukla tercih ediyor. Çünkü kendi ülkelerinde sağlığa erişim kısıtlı, tedavilerini yaptıramıyorlar."

"Sağlık turizminin işlediği ikinci alan ise; sağlık sistemlerinin karşılamadığı alanlar var; Örneğin estetik cerrahiler, zorunlu olmayan sağlık sisteminin karşılamadığı kilo verme ameliyatları, kozmetik diş tedavileri, saç ekimi bunların hepsi isteğe bağlı."

"Bireyler kendi ülkelerindeki sağlık sistemleri karşılamadığı için ve kendi ceplerinden ödedikleri için ben bu tedavileri kendi ülkem dışında da daha ucuza daha uygun maliyetle yani kalitesini de düşünerek nasıl elde edebilirim diye arayışa giriyor ve sağlık turizmi bu nedenle var."

"Ülkemiz tüm dünyanın saçını ekiyor"

"Yani sağlık turizmi iki nedenden dolayı var; birey tedaviye erişemediği için zorunluluk dolayısıyla, diğeri ise sağlık sisteminin karşılamadığı isteğe bağlı tedavilerde var.

"Ülkemizde sağlık turizminde öne çıkan tedavi olarak; saç ekimi bulunuyor. Ülkemiz tüm dünyanın saçını ekiyor. Bir sürü insan saç ekimi için ülkemize geliyor. Çünkü yetenek ve medikal teknik eğitimli insan oldukça fazla. Örneğin İngiltere'de 15 bin pound, Türkiye'de oteli dahil herşeyi içinde saç ekimini 2 bin pounda yaptırabilirler. İkinci sırada ise plastik cerrahi var, üçüncü sırada ise diş tedavileri. Elbette zorunlu tedaviler için gelen insanlarda bulunuyor. Hastaneler uluslararası sağlık turistlerden bu alanda çok iyi gelirler elde ediyorlar. Sağlık turisti kendi ülkesinde o tedaviye erişemediği için Türkiye'ye geliyor. "

Son olarak Gül Sultan Doğan sözlerini şöyle tamamlıyor:

"Kozmetik cerrahilerde daha çok İngiltere'den hasta alıyoruz, sonra Almanya. İngiltere'den yüzde 42 oranında bir hasta talebimiz var.

Arap ülkelerinden de saç ekiminde talebinde bulunuluyor bu ülkeler; Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden sıkça hasta geliyor.

Sağlık turizminde önümüzdeki dönemde büyük bir artış yaşanacak. 2027 yılında toplam sağlık turizmi endüstrisinin 200 milyar dolar olacağı öngörülüyor. Ülkeler arasında fiyat farklılıkları olduğu sürece "sağlık turizmi" hep var olacak." dedi.

Sağlık Turizmi Nasıl Yapılır?

Birçok ülke geliştirdiği altyapı ve sağlık gücü ile beraber, dünya çapında sağlık turizmi gerçekleştirmektedir. Tabii bunun için belli başlı koşul ve şartları yerine getirmek gerekir.

- A grubu seyahat acentesi almak gerekir.
- Ana faaliyet kolunun sağlık turizmi olması gerekir.
- En az iki yabancı dil üzerinden müşteri altyapı hizmetleri olmalıdır.
- Uluslararası sağlık turizmi yetki belgesine sahip olunması gerekir.
- Tüm seyahati kaplayacak bir sağlık sigortası yapılmalıdır.

MCAN Sağlık Hakkında

MCAN Sağlık (MCAN Health), İngiltere ve İspanya’da da ofisleri olan, İstanbul – Türkiye merkezli bir sağlık turizmi şirketidir.

MCAN Sağlık, 2015 yılından bu yana, İstanbul’da uluslararası akredite hastanelerde, özenle seçilmiş ve düzenli olarak değerlendirilen sözleşmeli cerrahları ile saç ekimi, plastik cerrahi, mide küçültme ameliyatları, diş tedavisi, tüp bebek (IVF) ve göz cerrahisi hizmetleri vermektedir. MCAN Sağlık, bugüne kadar, tedavi olmak için dünyanın farklı köşelerinden Türkiye’ye seyahat eden farklı etnik kökenden binlerce hastaya hizmet vermiştir.


Yorum Yazın