Sputnik V Mayıs'ta geliyor

Sağlık Bakanı Koca: Elimizde 6 milyon doz aşı var

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sağlık Bakanı Koca: Elimizde 6 milyon doz aşı var
Abone ol
Sağlık Bakanı Koca, bugün itibarıyla üçüncü bir aşının da kullanımına onay verildiğini belirterek, "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuz Sputnik V aşısının acil kullanım onayını bugün verdi. En kısa sürede ülkemizde kullanılmaya başlayacak. 6 ay içinde elli milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir" dedi. Koca, Haziran ayında 40 yaş üstünü aşılama hedefinde olduklarını kaydetti.

Tam kapanmanın ilk gününde Antalya’da İl Değerlendirme Toplantısı sonrası konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarının satır başları şöyle:

"Bugün itibarıyla ülkemizde üçüncü bir aşının da kullanımına onay verildi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuz Sputnik V aşısının acil kullanım onayını bugün verdi. En kısa sürede ülkemizde kullanılmaya başlayacak. 6 ay içinde elli milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay gerçekleşmesi beklenmektedir."

"(Sputnik-V aşısı) 6 ayda 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın Mayıs'ta gerçekleşmesi beklenmektedir."

"(Sputnik V aşısı) En kısa sürede bu aşı da ülkede kullanımıma başlayacak"

"(Kovid-19 ile mücadele) Sıkılaştırılmış tedbirlere vatandaşların çok iyi uyum gösterdiklerini gözlemledik, bu durumdan çok memnun olduk"

"BioNTech aşısıyla ilgili olarak bilim kurulumuzun aldığı 2 doz arası uygulama süresinin 28 günden 6-8 haftaya çıkarılması kararının yanlış anlaşıldığı görülmektedir. Öncelikle bu karar, bilimsel gerekçelerle ve somut kanıta dayalı verilerin incelenmesiyle alınmış bilimsel bir karardır."

6 MİLYON DOZ AŞI HAZIRDA VAR

"(Sputnik V aşısı) Mayıstan itibaren aşıların ilk etabının geleceğini söylemek istiyorum. Bir hafta 10 gün içinde ne kadar aşının gelebileceği konusu netleşmiş olacak."

"BioNTech ve Sinovac aşısı olarak 6 milyon doz aşımız var, kullanılmak üzere hazırda. 23 milyona yakın doz aşı yapıldı."

HAZİRAN'DA 40 YAŞ ÜSTÜ

"Haziranla birlikte daha yoğun aşı gelecek. Haziranda en az 40 yaş üstü vatandaşımızı aşılama noktasında kararlıyız."

"Yaz dönemi itibarıyla da 18 yaş ve üstü herkesin aşılanması için yoğun bir çaba içindeyiz."

ÇİN ÖNCE VATANDAŞLARINA UYGULAMAK İSTEDİ

"Aşı tedariği ile ilgili Sinovac aşısını yapılan sözleşme ile erken dönemde nisan ayı sonunu itibariyle 100 milyon aşının gelmesi gerekiyordu. Üretilen ülke öncelikle kendi vatandaşlarına uygulamak istedi, sözleşme gereği olan bu aşı miktarı gelmemiş oldu. Tedarikte yaşanan son günlerde olumlu gelişmelerle sevkiyatın da önümüzdeki günler tekrar başlayabileceğini buradan söylemek istiyorum."

"Dün Uğur Şahin’le tekrar görüştüğümde mayıs ayı için 1 milyon doz daha aşı geleceğini, haziran ayı için de 30 milyon doz aşıda sorun olmadığını, bu miktarı da Uğür Hoca daha da artırma gayreti içinde.  Biontech için de daha önce bildiğiniz gibi 30 milyon dozluk bir anlaşmaydı. 90 milyon doza çıkarmış oluyoruz.  Yazdan önce gelmesi için gayret içindeyiz."


 

 

 


Yorum Yazın