Rus muhalif lider Aleksey Navalni, AB'nin insan hakları ödülünün sahibi oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Rus muhalif lider Aleksey Navalni, AB'nin insan hakları ödülünün sahibi oldu
Abone ol
Avrupa Birliği'nin yasama organı Avrupa Parlamentosu, 2021 Sakharov İfade Özgürlüğü Ödülü'nü tutuklu Rus muhalif lider Aleksey Navalni'ye verdi.

Adını Sovyet muhalif Andrey Sakharov'dan alan ödül, "ifade özgürlüğünü korumak için en büyük katkıları yapan" insanlara veriliyor ve ''AB'nin insan hakları için verdiği en büyük ödül'' olarak nitelendiriliyor.

Ödülü Navalni'nin kazandığı AP Başkan Yardımcısı Heidi Hautala tarafından açıklandı. Avrupa Halk Partisi, Navalni ve diğer tüm siyasi tutukluların derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Navalni'nin müttefikleri, Sakharov Ödülü'nün muhalif lidere verilmesinin 'gerçeği destekleyenler için bir zafer' olduğunu dile getirdi.

Navalni'nin adı Nobel Barış Ödülü için de öne çıkıyordu, ancak ödül daha sonra gazeteciler Maria Ressa ve Dimitri Muratov'a verilmişti. 

Rus muhalif lider Aleksey Navalni kimdir?

1976 doğumlu avukat Navalny, Rusya'da hükümetin yolsuzluklarını gündeme getirerek siyasete atıldı. Putin iktidarına sert eleştirileriyle sık sık gündeme geldi.

Milliyetçi tavrıyla bilinen Aleksey Navalny, Büyük Rusya'nın yeniden doğuşunun, Batı değerleri üzerine inşa edilmesi gerektiğini savunuyor.

Ancak Rus muhalifin aşırı sağcılarla yakınlığı; Kremlin'in Ukrayna politikasını ve Kırım'ın ilhakını savunması, Kafkasya'ya soğuk duruşu dikkat çekiyor.

Birçok kez gözaltına alındı

Rusya'da Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nı kuran Navalny, taraftarlarını sosyal medya üzerinden topluyor, daha çok gençlere hitap ediyor.

Yıllardır çok sayıda gösteriyi de organize eden Navalny, defalarca gözaltına alındı ve tutuklandı.

Başkanlık seçimlerinde adaylığı engellendi

2013 yılında Moskova Belediye Başkanlığı için aday olduğunda, arkasında medya desteği olmadan yüzde 27'den fazla oy almasıyla dikkat çekti.

Ancak 2017 yılında Putin'in karşısında başkanlık seçimlerinde aday olması engellendi.

2010 yılında ABD'deki Yale Üniversitesi'nde görev alan Rus muhalif, ana akım Rus medyası tarafından "Batı'nın piyonu" olarak yansıtılıyor.

Son olarak ağustos ayında zehirlenmesinin ardından Batı ülkelerinin Moskova'ya tepkisi arttı.

Almanya'daki tedavisinin ardından ülkesine dönen Navalny'nin yine tutuklanması, binlerce kişinin meydanlara çıkmasına neden oldu.


Yorum Yazın