Putin'den beklenen adaylık açıklaması geldi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Putin'den beklenen adaylık açıklaması geldi
Abone ol
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinde 2024'ün Mart ayında yapılacak seçimlerde 5. kez Kremlin'e talip olacağını açıkladı.

Putin, Kremlin Sarayı'nda askerlere madalya takma törenine katıldı. Putin, törende 2024'te düzenlenecek devlet başkanı seçiminde aday olacağını ilan etti.

Putin'in aday olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Seçimlerin adil bir ortamda yapılmaması ve muhalefete uygulanan baskı nedeniyle Putin'in seçimleri tekrar kazanmasına da kesin gözüyle bakılıyor.

Putin, 20 yıldır uzun süredir Rus siyasi sistemini ve medyasını büyük oranda kontrol altında tutmayı başardı. Kendisini sandıkta zorlama şansı olan Aleksey Navalni ve İlya Yaşin gibi isimler, siyasi gerekçelerle tutuklandıklarını söylüyor.

Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov, daha önce verdiği bir söyleşide Putin'in seçimleri bu sefer "yüzde 90 oy ile kazanacağını" söylemişti.

Perşembe günü Rus devlet televizyonunda canlı yayınlanan parlamentonun üst kanadı oylamasında seçimler için 17 Mart tarih oybirliğiyle kabul edildi.

Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, kararın "fillen kampanya sürecini başlattığını" ifade etti.

Rusya, işgal başladıktan sonra Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporojye bölgelerini ilhak ettiğini duyurdu. Uluslararası hukuka göre Ukrayna toprağı olan bu bölgelerde de sandık kurulması planlanıyor.

Matviyenko, Rusların Putin hükümeti etrafında "hiç olmadığı kadar birleştiğini" söylerken, "Devletin görevi bu güvene layık olduğunu göstermek ve herhangi bir provokasyonu önlemektir" dedi.

Putin, adaylığını açıklarsa 5. kez devlet başkanlığı için kampanya yapacak. 2020'de yapılan anayasa reformu, Putin'e 2036'ya kadar iktidarda kalma yolunu açmıştı.

Eğer Putin 2036'ya kadar iktidarda kalırsa SSCB lideri Josef Stalin'i de geçecek ve Rus İmparatorluğu'ndan bu yana Moskova'da ülke lideri konumunda en uzun süre kalan isim olacak.


Yorum Yazın