Portekiz’de orman yangını; binlerce hektarlık alan kül oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Portekiz’de orman yangını; binlerce hektarlık alan kül oldu
Abone ol
Portekiz'in Odemira kasabası yakınlarında çıkan orman yangını turizm bölgesi Algarve'ye ilerliyor. Yangın nedeniyle yaklaşık 6 bin 700 hektarlık alan küle dönerken, toplam 19 köy, 4 konaklama yeri ve bir kamp alanı boşaltıldı, 9 itfaiyeci ise yaralandı.

Yüzlerce itfaiyecinin Portekiz’in güneyinde binlerce hektar araziyi kavuran ve tedbir amaçlı bin 400 şahsın tahliyesine neden olan bir yangını söndürmek için seferber olduğu aktarıldı.

800’den fazla itfaiyecinin müdahale ettiği orman yangınının Alentejo bölgesindeki Odemira belediyesinde başladığı, ancak o zamandan beri güneye, Portekiz’in en önemli turistik yerlerinden biri olan Algarve’ye doğru yayıldığı bildirildi.

Yüksek sıcaklıklar ve kuvvetli rüzgarlar, yaklaşık 6 bin 700 hektarlık araziyi yok eden alevlerle mücadele çabalarını zorlaştırırken, Odemira’da gökyüzü karardı.

Odemira belediye başkanı Helder Guerreiro durumu ”kritik, zor ve karmaşık” olarak nitelendirirken, Sivil Koruma komutanı Jose Ribeiro orman yangınını kontrol altına almak için önlerinde ”çok iş” olduğunu söyledi.

Toplam 19 küçük köy, dört turistik konaklama yeri ve bir kamp alanı tedbir amaçlı boşaltıldı. Yetkililer, çok sayıda yolun kapatıldığını söyledi.

Portekiz gibi Güney Avrupa ülkeleri, yoğun yaz turizm sezonunda rekor kıran sıcaklıklarla boğuşurken yetkililer sağlık riskleri konusunda insanları uyardı.

Bilim insanları, iklim değişikliği sebebiyle ısı dalgalarının daha sık ve yoğun hale gelerek mevsimlere yayıldığını söyledi. 

Portekiz hava durumu ajansı IPMA, başkent Lizbon da dahil olmak üzere ülkedeki altı ilçeyi aşırı sıcaklar sebebiyle gece yarısına kadar kırmızı alarma geçirdi.

Yetkililer, Portekiz genelinde 120’den fazla belediyeyi ”yüksek risk” altında ilan etti.


Yorum Yazın