Pandemi stresi kadınların regl dönemlerini nasıl etkiledi?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Pandemi stresi kadınların regl dönemlerini nasıl etkiledi?
Abone ol
Yeni araştırmalar gösteriyor ki pandemi sırasında yaşanan yüksek stres seviyeleri, kadınların regl döngülerinde değişikliğe sebep oldu.

Pandemide birçok kadın çocuk bakımı ve ev işlerinden orantısız bir pay aldıkları ve  işgücünün dışında kaldıkları için yüksek düzeyde stres yaşadılar. Yüksek düzeyde stres yaşayan bazı kadınlar  erken veya gecikmiş regl dönemlerinin olduğunu bildirdiler.

The Washington Post'un haberine göre, bazı kadınlar daha yoğun regl akışına sahipken araştırmaya göre bazı kadınların regl döngüleri arasında lekelenmeleri arttı.  Kadınlar pandemi stresi yaşadıkları sırada regl günlerinin normalden fazla sürdüğünü, bazıları ise regl günlerinin kısaldığını söyledi.

Çalışmayı yöneten Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yardımcı doçent olan Martina Anto-Ocrah, düzensiz bir döngünün doğurganlık ve zihinsel sağlık üzerindeki etkileri nedeniyle sonuçların "endişe verici" olduğunu bildirdi.

“Bu gerçekten reglin ötesine geçiyor, kadınların refahı ile ilgili.” diye de ekledi.

'Stres hormonu, üreme hormonlarını bastırıyor'
Obstetrics & Gynecology'de yayınlanan çalışma,18 ila 45 yaşları arasındaki 354 kadının kendi bildirdiği verilere dayanıyordu. Aynı zamanda Mayıs 2021’in başlarında kadınlardan salgınla ilgili yaşadıkları stresler hakkında soruları yanıtlamalarını ve Mart 2020 ile Mayıs 2021 arasında meydana gelen regl döngüsü değişikliklerini bildirmeleri istenildi.

Daha genç yaştaki kadınlar ve psikolojik sorunları olanlar, stresli olmaya ve regl döngülerinde değişiklik yaşamaya müsaitlerdir.

Bu çalışmaya destek olan yazarlar, verilerin ırksal olarak çeşitli ve coğrafi olarak temsili bir örneklemden toplandığını kaydetti. Bu çalışma yapılırken; doğum kontrol hapı kullananlar, hali hazırda menopozda olan kadınlar baz alınmadı.

Yapılan araştırma, pandemi sırasında kadınların regl dönemlerinin değiştiğini ve düzensizliğini artan sayıyla kanıtlıyor. Günlük hayatta yaşadığımız stresler dahi regl döngümüzü etkiliyor iken pandemi döneminde bu durum göz ardı edilemez hale geldi. Stres hormonu olan kortizol, vücudun adet döngüsünü etkileyen, üreme hormonları olan östrojen ve progesteron üretimini de olumsuz yönde etkileyebilir. Gündelik yaşantımızdaki beslenme, kilo alımı, kilo kaybı ve kötü uyku gibi stresle ilgili faktörlerde rol oynayabilir.

'Birçok hastalığı tetikliyor'

Northwestern Üniversitesi’nde tıbbi araştırmada yardımcı olan Nicole C. Woitowich, 210 kadınla çevrimiçi bir anket yaptıktan sonra 2020'de regl dönemlerinin değişiklikleri ve pandemik stres arasında benzer bir ilişki buldu. Yaşanan strese ek olarak, kişinin regl döngüsündeki değişiklikler de tiroid hastalığına, hormonal değişikliklere, kansere veya bir enfeksiyona işaret edebilir.

Uzmanların yaptığı araştırmalara göre, sürekli stres altında olmak insanları daima bir 'savaş ya da kaç' modunda tutuyor. Böbreküstü (adrenal) bezleri, insan vücudunu tehditlere yanıt vermeye hazır tutmak için beyine stres hormonu kortizolu salgılama talimatı veriyor. Ancak beynin vücuda, pandemi sürecinde ortaya çıkan anksiyete, değişen koşullar, çocukların evde eğitim alması, evden çalışma, ev işleri, yalnızlık veya hastalık endişesi gibi durumlar için sürekli 'yanıt verme' ve kortizol salgılama talimatı vermesi, üreme hormonlarını bastırarak normal seviyelerin altına düşürebiliyor. Bu da, düzensiz yumurtlamaya yani adet döngüsünde kesintilere veya bazı durumlarda hiç regl görmemeye kadar varabiliyor.


Yorum Yazın