Oxford'un 2023 yılı sözcüğü 'Rizz' oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Oxford'un 2023 yılı sözcüğü 'Rizz' oldu
Abone ol
Oxford'un 2023 yılı sözcüğüne karar verecek olan dil uzmanları, genç ve parlak bir isimde karar kıldılar ve "Karizma" kelimesinden türetilen Z kuşağı argo terimi 'Rizz'i tercih ettiler. Kelime bu yıl aktör Tom Holland'ın karizmanın olmadığını iddia etmesinden sonra viral hale gelmişti.

Sözlük yayıncısı Oxford University Press (OUP) Pazartesi günü yaptığı duyuruda, "karizma" kelimesinden türetilen "rizz "in bir kişinin "stil, çekicilik veya cazibe" yoluyla romantik bir partneri cezbetme yeteneğini ifade ettiğini söyledi. OUP, kelimenin halktan 32.000'den fazla oy aldığını da sözlerine ekledi.

"Rizz" bu yılın başlarında, Örümcek Adam oyuncusu Tom Holland'a Buzzfeed tarafından rizz'inin sırrının ne olduğu sorulduktan sonra popülaritesini arttırdı. Cevabı ne oldu? "Bende hiç rizz yok. Sınırlı rizz'im var."

Oxford İngilizce Sözlüğü'nün yayıncısı, kelimenin bir kişiyi cezbetmek veya sohbet etmek anlamına gelen "rizz up" ifadesinde fiil olarak da kullanılabileceğini ekledi.

Yılın kelimesi yarışmacılarının yeni kelimeler olması gerekmezken, söz konusu yıl için bir öneme sahip olmaları gerekiyor. OUP, 2023 kısa listesinin "yılın ruh halini, ethos'unu veya meşguliyetlerini yansıtacak şekilde" seçildiğini söyledi.

Peki, "rizz" rakipleriyle nasıl mücadele etti?

OUP'nin uzmanları sekiz kelimeyi kısa listeye aldı ve bunlar halkın oylaması için rakip çiftler haline getirildi. Ortaya çıkan dört finalist arasından uzmanlar, "rizz "i kazanan olarak seçmeden önce son bir analiz daha yaptı.

Diğer finalistler ise bir yapay zeka programına verilen ve oluşturduğu içeriği etkileyen talimat anlamına gelen "prompt"; resmi ya da yerleşik olarak kabul edilmeyen romantik bir ortaklık anlamına gelen "situationship" ve son olarak şarkıcı Taylor Swift'in hevesli bir hayranına verilen isim olan "Swiftie" oldu.

2022'de Oxford'un yılın kelimesi, sosyal normları reddeden bir şekilde özür dilemeden tembel olan davranışlar için konuşma dilinde kullanılan bir terim olan "goblin modu" oldu.


Yorum Yazın