Ondokuz Mayıs Üniversitesinde milyon liralık usulsüzlük!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ondokuz Mayıs Üniversitesinde milyon liralık usulsüzlük!
Abone ol
Sayıştay raporlarına göre; Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Kamu İhale Kanunu’na (KİK) aykırı olarak 1 milyon liraya yakın tıbbi malzeme ve ilaç aldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Diş Hekimliği Fakültesi, 2020 yılı Sayıştay raporunda çok sayıda usulsüzlük içerisinde yer aldı.

Buna göre merkez, Kamu İhale Kanunu’na (KİK) aykırı olarak ilansız pazarlık usulü ile tıbbi malzeme aldı. Pazarlık usulü ile ihale yapılabilmesi için “öngörülemez” veya “olağandışı” bir şart olması gerektiği belirtilen raporda, “Kaynakların verimli kullanılması ve kamu yararının korunmasını sağlamak amacıyla gerekli şartlar oluşmadan ihalelerin istisnai bir usul olan ilansız pazarlık usulüne göre ihale edilmemesi gerektiği değerlendirilmektedir” denildi.

"Rekabet olmalı"

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre, OMÜ Diş Hekimliği Fakültesi’nin de aldığı ilaçları, doğrudan temin şartlarına bakmadan aldığı ortaya çıktı. Rapora göre, fakülte 2020’de 118 kez ilaç alımı gerçekleştirdi ve bu kapsamda 987 bin 938 TL ödeme yaptı. Doğrudan temin yönteminin, “stoklanması mümkün olmayan” veya “acil durumda ihtiyaç olan” ilaçlar için kullanılabileceği belirtilen raporda, “Stoklanması mümkün olan veya acil durumlara özel olmayan tıbbi sarf malzemelerinin açık ihale veya belli istekliler arasında ihale usulü kullanılarak rekabet, saydamlık ve kaynakların verimli kullanılması ilkelerine uygun olarak gerçekleştirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir” ifadeleri yer aldı.

"Özel odaya indirim"

Öte yandan hastane yönetim kurulunun, kanunlara aykırı olarak sağlık merkezinin özel oda ücretinde, üniversitenin tüm akademik ve idari personeline yüzde 40 indirim yaptığı kaydedildi.

Sayıştay raporunda, kararın hukuki olmadığı vurgulanarak şu yorum yapıldı: “Üniversite tarafından belirlenen ilave özel oda ücretlerinin, üniversite personeli dahil hizmetten yararlanmak isteyen herkese aynı tarife uygulanarak alınması gerektiği değerlendirilmektedir”

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinin başjekimliğine 21 Eylül 2021 tarihinde Prof. Dr. Fatih Özkan gelmişti.

Özkan, 2018 yılında Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimliği görevini sürdürürken istifa edip 24 Haziran seçimleri için AK Parti'den Samsun Milletvekili Aday Adayı olmak için istifa etmişti.

 

 


Yorum Yazın