Lemi Özgen yazdı:

O acılı “Mor Yıllar”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
O acılı “Mor Yıllar”
Abone ol
ABD’li şair, romancı ve siyasi eylemci Alice Walker, sürekli olarak siyahların ve kadınların haklarını savundu. Kendisini üne kavuşturan Renklerden Moru kitabı, ünlü yönetmen Steven Spielberg tarafından Mor Yıllar adıyla filme çekildi ve on bir dalda Oscar’a aday gösterildi. Kitap, Newsweek Dergisi tarafından “Tüm Zamanların En İyi 100 Kitabı” listesine seçildi.

Arkamdaki adam pantolonunu indirirken, ben ‘holy holy’ diye şarkı söylüyordum. Güldün mü? Gül, ama böyle anlarda şarkı söyleyebilirsin. Böyle zamanlarda komik şeyler düşünebilirsin. Carolina’yı biliyor musun? Orada bisküviler yumuşak ve tatlı olurlarmış. İşte o anda ben böyle şeyler düşünüyordum. Böyle anlarda kafandan bunlar geçer, arkanda bir adam varken ve sen karnının üstüne yere yatırılmışken.

Adam tütün, ter, domuz ahırı ve toprak kokuyordu, midem bulanıyordu ama bulantının sebebi bu kokular değil, bu kokuları tanıyor olmamdı.

Evet, ben bu kokuları tanıyordum çünkü on dört yıldır adamın üzerinde hep bu kokuları duymuştum. On dört yıl boyunca gece gündüz bu kokuları duymuş ve hep bu kokuları duyarak büyümüştüm. Kulübemizin hepsi hepsi iki tane olan odasında hep bu koku olurdu. Çünkü bu babamın kokusuydu.

Şu anda tam arkamda olan, pantolonunu indirmiş ve birazdan tüm ağırlığıyla üstüme çullanacak olan adam babamdı ve ben on dört yıldır onun tütün, ter, domuz ahırı ve toprak kokusunu duyarak büyümüştüm.

Şimdi on dört yaşındayım. Kaba erkek elleri olan iri kemikli, şişko bir kızım. Kışın yatarken çiçekli gecelikler ve gün boyunca da işçi tulumları giyerim. Koskoca bir domuzu acımasız bir adam gibi öldürüp temizleyebilirim. Yağlarım buz gibi bir havada bile beni korur. Bütün gün dışarıda çalışabilirim. Bulaşığa ve çamaşıra su bulmak için buz kırabilirim. Açık ateşte, üzerinden buharlar çıkana dek pişirilen domuz ciğerinden yiyebilirim. Kışın birinde bir boğa yavrusunu ağır bir çekiçle tam beyninden, gözlerinin arasından vurarak devirmiş ve etini akşam karanlığı olmadan soğuması için asmıştım…

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Yorum Yazın