Kremlin: Misilleme yapacağız

NATO ve Rusya arasında kriz!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
NATO ve Rusya arasında kriz!
Abone ol
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın NATO'nun 8 Rus diplomatı sınır dışı etme kararına ulusal çıkarlarına göre misilleme önlemleri alacağını vurguladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov "Şu anda işbirliğinden konuşamayız, işbirliği kesinlikle yok. NATO'lu muhataplarımız diyalog imkanlarını yok ediyor. Elbette çıkarlarımıza en uygun olacak şekilde misilleme önlemleri oluşturacağız ve uygulayacağız" dedi.

Sputnik'te yer alan habere göre; NATO'nun bir işbirliği ve etkileşim aracı olmadığını kaydeden Peskov, "Bu, tamamen Rusya karşıtlığıyla ilgilenen bir blok. Biz onu böyle algılıyoruz ve bu algımız, bloğun eylemleriyle çok açık şekilde doğrulanıyor" ifadelerini kullandı.

Kommersant: Rusya, NATO temsilciliğini kapatabilir

Bu arada Kommersant gazetesi, Rusya'nın İttifak'ın eylemlerine cevaben NATO temsilciliğini kapatabileceğini yazdı.

Kommersant'a konuşan kaynaklar, şu anda NATO'ya yönelik misilleme önlemlerinin kurumlar arası mutabakat sürecinin devam ettiğini belirterek "Ancak misilleme önlemlerinin Belçika hükümeti himayesinde bulunan Moskova'daki NATO Askeri İletişim Misyonu'yla ilgili olmasına dair bir karar alındı" dedi.

Kaynaklar, Rusya'nın NATO'daki temsilciliğini kapatma yoluna gidebileceğinin de altını çizdi. Bir kaynak, "Eğer İttifak kendine gelmezse, iş oradaki temsilciliğimizin kapatılmasına kadar gidebilir" diye vurguladı.

Sky News muhabiri Deborah Haynes, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “NATO, Rusya’nın cinayetler ve casusluk da dahil olmak üzere şüpheli kötü niyetli faaliyetlerine yanıt olarak Rusya'nın ittifaktaki misyonunu yarıya indirme kararını aldı” diye yazmıştı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko ise İttifakın bu adımından sonra Moskova’nın, daha önce Rusya ile diyalog konusunda yapılan açıklamaların samimiyetine artık inanmadığını belirtmişti.

Ne olmuşu?

NATO, 8 Rus diplomatı 6 Ekim 2021 tarihinde "casusluk görevinden dolayı" ihraç etti. Böylece Moskova yönetiminin Brüksel karargâhında çalışan misyonunun kişi sayısını 10'a indirdi.

NATO, 2018 deki yedi Rus diplomatı misyondan ihraç ettiğinden bu yana Moskova'ya karşı ilk kez böyle bir eylemde bulundu.

Sky News, sınır dışı işlemlerinin "cinayetler ve casusluk dahil olmak üzere şüpheli Rus faaliyetlerine yanıt olarak" geldiğini söyledi.

BBC'deki haberde "Son hamle, Rusya'nın örgütte akredite edebileceği kişi sayısının ay sonunda 20'den yarıya indirileceği anlamına geliyor." dendi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bu karar herhangi bir olayla bağlantılı değil, ancak Rusya'nın kötü niyetli faaliyetlerinde bir artış gördük ve bu nedenle uyanık olmamız gerekiyor." dedi.

 

 


Yorum Yazın