Tunceli'de yangının 13. günü

Munzur Koruma Kurulu Başkanı'ndan basına açıklama

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Munzur Koruma Kurulu Başkanı'ndan basına açıklama
Abone ol
Tunceli'de yangın 13. gününde! Yangına müdahale sarp arazi nedeniyle güçlükle sürerken, konuyla ilgili Munzur Koruma Kurulu (DEDEF) Başkanı Hasan Şen'den bir açıklama geldi.
Haber Videosu

Tunceli'de 11 ağustosta çıkan yangınlardan 3'ünün kontrol altına alındığı bildirildi, tek noktada devam eden orman yangınına ise hem karadan hem havadan müdahale devam ediyor.

Konuya ilişkin  Munzur Koruma Kurulu (DEDEF) Başkanı Hasan Şen'den gelen basın açıklaması ise şu şekilde:

Ülkemiz yanıyor, yanıyoruz, içimiz ayrı yanıyor, dışımız ayrı yanıyor. Ormanlarımız yanıyor ve ciğerlerimiz cayır cayır.

İlimiz Dersim’de son iki haftadır, Ovacık, Çemişgezek ve Hozat arasında bulunan Dereköy – Gedikler ,Amutka, Ormanyolu, Boydaş, Çakmaklı, Hinzori, Çamurek,  Kurukaymak, hoçeri, Danzi bölgelerinde başlayan orman yangınları, rüzgârın da etkisiyle binlerce hektarlık alana yayılarak günlerce devam etmiştir.

Dersim Halkının tüm çabaları ve isteklerine rağmen kolluk kuvvetlerinin ‘’ yasaklı bölge’’ gerekçesiyle yangınların halk tarafından söndürülmesine izin vermemesinin yanında hiçbir devlet kurumu da yangınlara zamanında müdahale etmemiştir. Yoğun kamuoyu baskısı nedeni ile son iki gündür yakın köylülerin desteği, yetkili kurumlarında çabası ile müdahale edilmiş yangın kısmen söndürülmüştür.

Bingöl, Yayladere, Cizre ve Şırnak bölgeleri de günlerce yanmış ve müdaheleye izin verilmemiştir.. 

Ülkemizin en önemli doğal kaynaklarından olan ormanlarımızın yanması, orman sürekliliğini tehlikeye sokan ve ülke insanının da geleceğini tehdit eden etkenlerin başında gelmektedir. Ülkemizde insandan kaynaklı, bölgemizde operasyon kaynaklı yaşanan yangınlar, her yıl yüzlerce hektar orman alanının kaybolmasına neden olurken , yangınla mücadelede büyük miktarda masraflara, ekolojik dengenin bozulmasına, canlı yaşamının, yaban hayatının önemli ölçüde tahrip olmasına, ormanların birçok fonksiyonunun yok olmasına ve aynı zamanda can ve mal kayıplarına neden olan en önemli tehdittir.

Biz bunu depremde de söyledik, öldüren deprem değil halkı, ranta dayalı binalarda yaşamaya mahkûm eden yoksulluktur dedik. 

Şimdi bir kez daha söylüyoruz, ormanlarımızı kül eden, börtü böceğin ve orman canlıların yaşamlarına kast eden yangın değildir, savaşlardır, ranttır ve doğanın devletin öncelikler listesinde yer almamasıdır. 
 Siyasi iktidar buradaki eksiklikleri görmek ve tamamlamak yerine acıların rantını devşirmenin peşine düşmekte, günü bilindik rutin açıklamalarla geçiştirmektedir.

Yetkililerin örtü yangınıdır demesi gerçeği yansıtmamaktadır... 
           
Munzur Koruma Kurulu (DEDEF)


Yorum Yazın