Prof. Dr. Tevfik Dalgıç yazdı:

Mini diktatörler siyaseti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mini diktatörler siyaseti
Abone ol
Prof. Dr. Tevfik Dalgıç'ın diktatör kavramına dair bir tablo çizdiği 'Mini diktatörler siyaseti' başlıklı yazı

Her istediklerinin yapılması, sorulmadan tartışılmadan yerine getirilmesi, kişilerin egolarını tatmin etmesi, kendilerini vazgeçilmez hissettirmesi bir bakıma onların yıkımı için temel atma töreni gibi olur. İnsan egosunun sınırı yoktur diye asırlardır söylenen bu söz bile insanoğlunun zayıflığının, hata yapma ihtimallerinin artırmasının da bir ipucu olarak düşünülmeliydi aslında. Heyhat insanoğlu bir türlü egoizminin, kendini olağanüstü saymasının dayanılmaz sarhoşluğundan kurtulamıyor.  

 Her meslekte olduğu gibi, siyaseti bir meslek haline getirenlerde de bu tür zafiyet sanki salgın bir hastalık gibi. Hele hata üstüne hata yapan, gereken bilimsel bulgulardan hareket etmeyen, çevresinde topladığı, geçmişini araştırmadan danışmalık yaptırdığı dalkavuk nitelikli muhterislerin yönlendirmesi ile devrim nitelikli kararlar almaya hevesli muhterislere her toplumda her zihniyette rastlamak mümkündür. 

 Bu tür kararlar toplumun kültürel yapısı ile de yakından ilgilidir. Resmileşmiş( formal) kültürlerde bu konuda belirli aşamalar gerektirdiği için öğrenme, deneme, yanılma, eleme aşamaları için zaman harcanır, düşünme, karşılaştırma, ölçme gibi yollar ve yöntemler devreye girer. 

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.


Yorum Yazın