Mineral Nedir, Ne İşe Yarar? Minerallerin Görevleri Nelerdir?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mineral Nedir, Ne İşe Yarar? Minerallerin Görevleri Nelerdir?
Abone ol
Vücudumuz birçok vitamine ve minerallere ihtiyaç duyar. Mineral Nedir, Ne İşe Yarar? Minerallerin Görevleri Nelerdir?

Mineral Nedir, Ne İşe Yarar? Minerallerin Görevleri Nelerdir? bu soruların cevabı haberimizde. 

Düzenli beslenmek adı altında gereken minerallerin ve vitaminlerin alınması sağlanır. Özellikle mineraller vücudumuza birçok fayda sağlamaktadır. Ayrıca vücudu dengeleme, kemik ve kanın oluşmasını sağlama gibi önemli görevleri vardır.

Mineral Nedir?

 İnsan vücudunun sağlıklı olarak çalışabilmesi çin ihtiyacı olan bazı temel besin maddeleri vardır. Bunlardan biri de mineraller olmaktadır. %4 oranında insan vücudunda bulunan minerallerin önemli görevleri bulunur. Bu nedenle çeşitli besinlerden düzenli olarak tüketerek vücudun mineral gereksinimini karşılamak gerekir.

 Mineraller Ne İşe Yarar?

 Mineraller inorganik bir yapıdadır. Bu nedenle vücut tarafından üretimi gerçekleşmez. Vücudun gelişim sağlanabilmesi için ancak dışarıdan alınabilir. Özellikle meyve, sebze gibi yiyeceklerde bulunur. Minerallerin ne işe yaradığı konusuna bakıldığında birçok fayda görülmektedir. Ancak vücut içerisinde birçok mineral çeşidi barınmamaktadır. Her birinin ise ayrı ayrı görevi vardır.

Sodyum: Besinlerin hücre duvarları üzerinden geçişini sağlar.

 Kalsiyum: Kemiklerde bulunur. Vücudun özellikle gelişimine katkı sağlar.

Krom: Bu mineral basit şekerleri parçalar.

Bakır: Vücut dokusundaki yenilenmeyi sağlamaya yardımcı olur.

Demir: Vücudun büyümesini ve dinç olmasını sağlar.

İyot: Enerji için gereklidir.

Fosfor: Özellikle kemik, diş, kalp gibi kombinasyonların gelişmesinde rol oynar.

Magnezyum: Kanda bulunan şekeri enerjiye dönüştürür. Ayrıca sinir yatıştırıcı bir mineral olarak bilinir.

Potasyum: Su dengesini sağlar.

Çinko: DNA ve RNA oluşumunda ve birçok görevde çinko minerali yer alır.

Selenyum: Erken yaşlanmayı önler.

 Kükürt: Oksijenin dengelenmesini sağlar.

Minerallerin Görevleri

Bu görevleri arasında birçok önemli konu bulunmaktadır. Vücut sıvılarını dengeleme gibi önem taşıyan konular vardır. Ayrıca kemik ve kanın oluşumunda katkı sağlama ve sinir işlevini destekleme gibi potansiyeli de bulunmaktadır. Bunun yanı sıra minerallerinin görevleri arasında DNA ve RNA oluşumunu sağlamak, cinsel gelişimin tamamlanmasına yardım etmek de vardır. Bununla birlikte vücudun gelişmesi için devamlılık sağlamaktadır. Kan ve kemik gibi hayati önem taşıyan yapıların oluşumunda da etkin görev alır.

​​​​​​Minerallerin Faydaları

Mineraller, vücut içerisinde çok az denecek kadar yer alır. Buna rağmen büyük önem taşımaktadır. Vücuda olan faydaları ise sanılandan daha çoktur. Sinir sisteminin dengelenmesi başta olmak üzere birçok görevi vardır. Vücuttaki oksijen dengesi üzerinde de sorumludur. Ayrıca vücuttaki şeker oranını dengelemeye yardımcı olur. Bunların dışında mineraller vücudun hastalıklara karşı direnç göstermesinde büyük önem taşır. Bu nedenle insan sağlığı için oldukça gereklidir.


Yorum Yazın