Meriç Nehri'nde görülen beyaz köpükler incelemeye alındı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Meriç Nehri'nde görülen beyaz köpükler incelemeye alındı
Abone ol
Edirne'de Meriç Nehri'nde meydana gelen köpüklenme üzerine, köpük ve sudan alınan numuneler incelemeye alındı. Doç. Dr. Burak Öterler, "Köpüklenme, nehirdeki sabunlaşmanın bir ürünüdür. Biyolojik süreçlerin de etkisiyle kimyasal bir reaksiyon sonucunda meydana gelmiş bir durumdur." dedi

Türkiye-Yunanistan sınırını oluşturan ve kuraklık nedeniyle debisi düşen Meriç Nehri'nin, Edirne'de Dr. Mehmet Müezzinoğlu Köprüsü kesiminde beyaz köpüklenme oluştu.

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Öterler, köpüklenme meydana gelen bölgede inceleme yaparak, analiz için numune aldı.

Bölgede ayrıca Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Ayhan Fırtına ve Kent Konseyi Kıyı ve Yeşil Alanlar Çalışma Grubu temsilcisi Yılmaz Eren de incelemede bulundu.

Sivil toplum örgütleri temsilcileri, alınan numunelerin acilen analiz edilmesini talep ederek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan da köpüklenmenin araştırılmasını istedi.

 

'YATAK REJİMİ ETKİLENMİŞTİR'

Doç. Dr. Öterler, Meriç Nehri yatağına insan kaynaklı müdahaleler olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

  • "Mevsimsel olarak doğal göllerde de denizlerdeki gibi böyle köpüklenmeler olabilir. Ancak burası bir nehir. Meriç, bu kısımlarda eğimin az olması nedeniyle oldukça yavaş ve durgun akmaktadır. Aynı zamanda son dönemlerde nehir yatağında insan kaynaklı birtakım müdahaleler vardır. Nehrin yatak rejimi etkilenmiştir. Köpüklenme, nehirdeki sabunlaşmanın bir ürünüdür.

  • Biyolojik süreçlerin de etkisiyle kimyasal bir reaksiyon sonucunda meydana gelmiş bir durumdur. Özellikle sonbahar aylarında diatom adı verilen küçük su yosunlarının aşırı artışı sonucunda aşırı alg çoğalmaları meydana gelebilir. Dolayısıyla diatom ismi verilen bu mikroskobik canlıların sayısı artar ve alg çoğalması meydana gelir. Şu an için korkulacak bir tablo yok.

  • Özellikle sonbahar aylarında sucul ekosistemlerde bulunan diatom ismi verilen mikroskobik su yosunlarının ölmesi sonucunda bu canlıların hücrelerinde bulunan yağlar, yağ asitleri ve proteinler suya karışır. Suda bulunan sodyum, potasyum, fosfat gibi maddelerle reaksiyona girerler ve sabunlaşma dediğimiz olay meydana gelir. Bu yapılar akıntılarla beraber kıyıya doğru sürüklenir ve köpük benzeri yapılar oluşturabilir."

    'NEHİR ÇIĞLIK ATIYOR'

    Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, "Çevre gönüllüleri arkadaşlarımızla birlikte buradan numune aldık. Numuneyi bilim insanları ile paylaşacağız. Burada bir olay var, yani nehir çığlık atıyor; 'Ben kirlendim, ben öldüm, benimle ilgilenin' diyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın da gelip bu konuyu burada incelemesi gerekiyor. Nehrimiz ölmeden, elimizden gitmeden, yanlış uygulamalarla önemli bir kısmı gitti zaten, kurtarılmasını istiyoruz" dedi.


Yorum Yazın