Mahalla Festivali ile kültür buluşması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mahalla Festivali ile kültür buluşması
Abone ol
2021 Mahalla Festivali, Kadıköy ve Yeldeğirmeni'nde çeşitli bağımsız sanat alanlarıyla bir mahalle kuracak: Yeldeğirmen Sanat merkezin arkasındaki tarihi okul binası festivalin ana mekanı.

Mahalla Festivali, metropolün Anadolu yakasında İstanbul- Kadıköy-Yeldeğirmeni semtinde, Avrupa yakasında Atatürk Oto Sanayı Sitesinde "Murmuration" başlığı altında 26 Eylül'e kadar sürecek.

Mahalla, İstanbul merkezli Diyalog Derneği tarafından dünya çapındaki ortaklarla birlikte başlatılan bir platform. Mahalla Festivali ilk kez, İstanbul Sanat Bienali'nin paralel programında 2017 yılındaki etkinlikleri ile başladı. Aralık 2020'de festival, online etkinliklerle 250.000 kişiye ulaştı.

2021 Mahalla Festivali, Kadıköy ve Yeldeğirmeni'nde çeşitli bağımsız sanat alanlarıyla bir mahalle kuracak: Yeldeğirmen Sanat merkezin arkasındaki tarihi okul binası festivalin ana mekanı. 

Festivalin eş kuratörleri: Tuba Kocakaya Yeldeğirmeni'nde oturan bağımsız bir küratör, Sabine Küper-Büsch ve Thomas Büsch yirmi senedir İstanbul'da yaşayan belgesel yönetmenler ve sanat küratörleri.

12 ülkeden 30 sanatçıyı buluşturan festival ekibi festivalin kavramsal temasını şöyle anlatıyor:

"Küresel pandemi krizi, uluslar ötesi uygulama yollarını zorluyor, fakat aynı zamanda dijital iletişim alanındaki yeniliklere de kapı aralıyor. Murmuration; yüzlerce, bazen binlerce kuşun gökyüzünde karmaşık bir şekilde koordine edilmiş desenler halinde hareket ederek uçmasıyla sonuçlanan bir fenomeni ifade eder. Bilim adamları, çoğunlukla küçük boyutlu kuşların, birbirleriyle etkileşim halinde ve tutkuyla iletişim kurarak birbirlerini soğuktan, açlıktan ve düşman saldırılarından koruduklarını keşfetmişlerdir.

"Doğadan ilhamla hareket ettiğimiz bu salınım, bağlılık ve dayanışmaya içeren kavram festivalimizin bu yıl ki ana çerçevesini çizmektedir. Bir motivasyon olarak ''Twittering'' sosyal medyada en çok dijital iletişimde mevcut: Murmuration, Mahalla 2021 çerçevesinde katılım ve dayanışma için bir metafor olarak kullanılıyor.

"Festival, küreselleşen dünyamızda farklı alanlarda sanatsal söylem için bir platform oluşturuyor: Kentsel ve topluluk yaşamı, paylaşım, yaratıcılık, hareket, iletişim, hava, gökyüzü ve diğer ilişkilendirilebilir varlıklar, temanın metaforik çerçevesinin parçalarıdır. Murmuration, uluslararası ilişkilerin etkileşiminde 20. yüzyılın göç hareketlerine de bakıyor."
 


Yorum Yazın