M. Günal Ölçer’den Kurultay öncesi uyarıyla gelen yerel seçimleri kazanma formülü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
M. Günal Ölçer’den Kurultay öncesi uyarıyla gelen yerel seçimleri kazanma formülü
Abone ol
Veri analizi kuruluşu Polimetre’nin kurucusu M. Günal Ölçer, Ankara’da 4-5 Kasım’da yapılacak 38. Olağan Kurultayı öncesinde, yerel seçim uyarısında bulundu, 2024 Mart ayında yapılacak yerel seçimleri kazanma formülünü gösterdi. Ölçer’in iki önerisi şöyle: “Yerel seçimde tüm adaylar, en az 5 yıldır (3 de olabilir) Partiye kayıtlı olan üyeler tarafından belirlensin”. “Genel Başkanı, en az 5 yıldır Partiye kayıtlı üyeler belirlesin”.

Hülya Özmen- Muhalif

Polimetre’nin kurucusu M. Günal Ölçer, Ankara’da 4-5 Kasım’da yapılacak 38. Olağan Kurultayı öncesinde, yerel seçim uyarısında bulundu, 2024 Mart ayında yapılacak yerel seçimleri kazanma formülünü gösterdi. Ölçer’in iki önerisi şöyle: “Yerel seçimde tüm adaylar, en az 5 yıldır (3 de olabilir) Partiye kayıtlı olan üyeler tarafından belirlensin”. “Genel Başkanı, en az 5 yıldır Partiye kayıtlı üyeler belirlesin”. 14 ve 28 Mayıs seçimlerinde CHP’nin tabanından, seçmene kadar yaşanan hayal kırıklığının görmezden gelinemeyeceğini söyleyen Ölçer’e göre, sadece bir Genel Başkan değişikliği ile sorun aşılamaz.

 11 Büyükşehir Belediyesi nasıl 14 olur

 Polimetre’nin kurucusu ve  veri analisti Ölçer’in  CHP’nin elinde bulundurduğu 11 olan Büyükşehir Belediye sayısını Balıkesir, Denizli ve Manisa'nın ilavesiyle 14'e çıkartılabilmesine ilişkin formülü  ise şöyle:

1. Yerel seçimde tüm adaylar, en az 5 yıldır (3 de olabilir) Partiye kayıtlı olan üyeler tarafından belirlensin

2. Genel Başkanı, en az 5 yıldır Partiye kayıtlı üyeler belirlesin

“CHP Listelerinin düzenlenmesinde CHP adına yapılan temel hatalar”

14 Mayıs seçimlerinde CHP adına yapılan hataların 5 ana grupta toplandığını belirten Ölçer’in değerlendirmeleri şöyle:

27. Dönemde CHP’nin kazandığı sıraların ortaklara bırakılması yanlıştı.

Buradaki mantığı anlamak gerçekten çok zor. Ortak Liste yapmaktan amaç tarafların birlikte kazanmalarıdır. Taraflardan biri kendi kazandığını diğerine /diğerlerine veriyorsa bunun adının “Ortaklık” değil “Başka Bir Şey” olması gerekir. Ayrıca, ortaklıkta bir ortak kaybederken diğer ortaklar kazanıyorsa o ortaklığın sürdürülebilir olması düşünülemez.

Ortaklık yapılıyorsa en az önceki dönemki kadar kazanılması gerekir kazandığını kaybetmek için ortaklık yapılır mı?

CHP doğru kararlar verebilseydi, milletvekili sayısı 131 yerine 169 olacaktı.  Muhalefet partileri doğru kararlar verebilseydi; “iktidar tarafı” 323 milletvekili yerine 279 milletvekili çıkaracaktı. “Hataların sonuca etkisi” bağlamında bir şey daha söylemek gerekirse;  Kılıçdaroğlu ilk turda seçimi %50.05 oy oranıyla kazanabilirdi. Ortakların doğru sıralara yazılması halinde oluşacak sinerjinin ilave 10 vekillik getirmesi olasıydı.

Ortak Listelerde yer alan tüm adayların Listeye oy getirmeleri beklenir. CHP adayları dışındaki adaylar Listenin garanti yerlerine yazılmışlarsa, adayı destekleyen seçmenler kendilerini o adaya oy vermek zorunda hissetmezler. Çünkü nasıl olsa adayları seçilecektir. Hemşerilik ilişkisiyle belki de bir başka ittifakın/partinin adayına oy vermelerinin kendi çıkarlarına daha uygun olacağını düşünebilirler.


Yorum Yazın