Kulaklıklar sağlığımızı nasıl etkiliyor?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kulaklıklar sağlığımızı nasıl etkiliyor?
Abone ol
Günlük hayatta, telefon görüşmesi yaparken, zoom toplantılarında, müzik dinlerken, video izlerken kullandığımız kulaklıklar bizden bir parça haline geldiler. Peki, Gerek toplum içinde gerek sessiz ortamlarda, gerekse kişisel işlerimiz için vazgeçmeden kullandığımız kulaklıklar bize ne tür zarar veriyorlar? Bu zarar kulaklık modeline göre değişim gösterir mi? Kulak içi kulaklıkların işitme duyunuza verdiği zarar normal kulaklıklardan daha mı fazladır? Gelin bu soruların yanıtlarına beraber bakalım.

Colorado Üniversitesi Hastanesi'nden Odyolog Cory Portnuff, kulak içi kulaklıkların işitmeye diğer kulaklık türlerinden daha fazla zarar verdiği fikrinin yanlış olduğunu söylüyor.  "Yanlış anlama, bir kulaklık kulağınıza daha uzağa oturduğu için, daha uzağa oturan bir şeyden daha az zarar gelebileceği düşüncesinden kaynaklanıyor." İfadelerini kullanarak, sesi doğrudan kulak kanalına gönderdikleri için kulak içi kulaklıkların işitmemiz için daha kötü olduğunu düşünmemizin mantıklı bir düşünme şekli olsa da doğru bilgiye ulaştırmadığını açıkladı. Çünkü asıl önemli olan kulağa olan mesafe değil, sesin hangi mesafeden iletildiğidir. Kulak içi kulaklıkların aksine, kulağa oturan diğer kulaklık stilleri sesi daha uzak bir mesafeden iletirler. Bunlar önemli etkenlere ek olarak, Portnuff "Ancak, asıl önemli olan, nereden geldiği değil, kulak zarınızın hacmidir." İfadeleriyle kulak ve işitme sağlını etkileyen önemli etkenlerden bir diğeri olan kulak zarı hacmine de değindi.

Uzman görüşüne göre kulaklık kullanırken işitme hasarını önlemeye çalışıyorsanız, uygulamanız gereken basit bir kural var. Günde toplam 90 dakika boyunca maksimum sesin yüzde 80'inde güvenle kulaklık kullanabilirsiniz. Daha sessiz bir seviyede dinliyorsanız kulaklık kullanımınızı daha fazla zamana yayabilirsiniz. Fakat daha yüksek ses seviyelerinde dinleme yapıyorsanız kulaklıkla daha az vakit geçirmelisiniz. Dolayısıyla kulaklıkla maruz kaldığınız ses seviyesi de karşılaşacağınız zararı belirleyen etkenlerden biridir. Örneğin maksimum ses seviyesinin yüzde 60'ında veya daha düşük bir ses seviyesinde dinleme yapıyorsanız, bütün gün boyunca güvenle kulaklık kullanabilirsiniz. Dr. Fink, "Dinlemek istediğiniz içeriği duymanıza olanak tanıyan mümkün olan en düşük seviyede dinleyin," diyor. Bu nedenle, kulaklık kullanımında ses seviyesinin her şeyden önce önemli olduğunu unutmayın. 

Kulaklık çeşitlerinin kulağa verdiği zararın belirleyici unsurları olduğunu sizinle paylaştık. Zararı çeşitli etkenlerle inceleyen uzmanların aksine "Güvenli kulaklık diye bir şey yoktur," görüşünde olan uzmanlar da var. Uzman görüşleri birbirinden çeşitli olsa da, kontrolsüz kullanımın her konuda sağlığa zarar vereceğini bir kez daha hatırlatmak isteriz.


Yorum Yazın