İstifa etti

Küba’da bir dönem sona eriyor: 60 yıl sonra ‘Castro’suz siyaset

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Küba’da bir dönem sona eriyor: 60 yıl sonra ‘Castro’suz siyaset
Abone ol
Raul Castro’nun, Komünist Parti Sekreterliğini, Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel’e devretmesiyle 60 yıl sonra ilk kez Küba siyasetinde Castrolar olmayacak.

Güney Amerika’nın sosyalist ülkesi Küba’da bir dönem sona eriyor.

89 yaşındaki Raul Castro, bugün başlayacak ve 3 gün sürecek Küba Komünist Partisi’nin (PCC) 8’nci kongresinin ardından Parti Sekreterliği görevini mevcut Devlet Başkanı 60 yaşındaki Miguel Diaz-Canel’e devredecek.

Diaz-Canel, PCC’nin üçüncü sekreteri olacak ve aynı zamanda devlet başkanlığı görevini yürütmeye devam edecek. Böylece ülke siyasetinde 60 yıl sonra ilk kez, Castrolar yer almayacak.

FİDEL CASTRO İLE BİRLİKTE...

Küba devriminin lideri ve dünya devrimci hareketinin sembol ismi Fidel Castro ile kardeşi Raul Castro, 1959’dan bugüne ülke siyasetinin en önemli iki ismiydi.

Fidel Castro'nun Kasım 2016'daki ölümünün ardından, kardeşi Raul Castro parlamentoda seçilerek Devlet Konseyi Başkanı olmuştu.

Batista rejimi ayaktayken tam anlamıyla bir ABD sömürgesi olan Karayip ülkesi Küba, 1959 yılındaki devrimin ardından ilk iş olarak toprak reformu yapmıştı.

Bu başkaldırıyı kabul etmeyen ABD, Fidel’e yönelik darbe girişimi planlamış, Batista ordusundan kalanlarla oluşturduğu bir askeri birlikle Domuzlar Körfezi’ne çıkarma gerçekleştirmişti. ABD'nin hüsrana uğradığı bu girişimden sonra, Fidel’e yaşamı boyunca bilinen 638 suikast hamlesinde daha bulunuldu.

 


Yorum Yazın