Koronavirüs aşısında patent tartışması büyüyor! ABD'li ilaç devinden açıklama

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Koronavirüs aşısında patent tartışması büyüyor! ABD'li ilaç devinden açıklama
Abone ol
Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'nin BioNTech şirketiyle oldukça etkili bir koronavirüs aşısı geliştiren Amerikan İlaç Devi Pfizer'den son dakika açıklaması geldi. Pfizer CEO'su Albert Bourla, Covid-19 aşılarındaki patentten feragat edilmesine yönelik ABD destekli teklife karşı olduğunu ifade etti. Almanya'dan da açıklama geldi.

BioNTech şirketiyle oldukça etkili bir koronavirüs aşısı geliştiren Amerikan İlaç Devi Pfizer'den son dakika açıklaması geldi. Pfizer CEO'su Albert Bourla, Covid-19 aşılarındaki patentten feragat edilmesine yönelik ABD destekli teklife karşı olduğunu ifade etti. Öte yandan Almanya'dan da Covid-19 aşılarındaki patent korumasının sürmesinden yana olduğunu belirten bir açıklama geldi.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Bourla, Pfizer'in ABD tarafından koronavirüs aşıları için patent korumalarından feragat edilmesi yolunda yapılan çağrıya destek vermediğini duyurdu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü de, Berlin Yönetimi'nin Covid-19 aşılarındaki patent korumasının sürmesinden yana olduğunu bildirdi.

ABD Ticaret Temsilcisi Büyükelçi Katherine Tai, ABD'nin aşılardaki fikri mülkiye haklarından feragat edilmesine destek verdiğini duyurmuştu.

Hürriyet'in haberine göre, Alman ilaç firması BioNTech'in kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin de Covid-19 aşılarının üretim kapasitesini artırmak için fikri mülkiyetten vazgeçmenin doğru bir yol olmadığını, bunun yerine üretim lisansları verilmesi gerektiğini dile getirmişti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise aşıların fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasını tartışabileceklerini söylemişti.


Yorum Yazın