Katledilişinin yıldönümünde doğum günü kutlaması ile SABAHATTİN ALİ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Katledilişinin yıldönümünde doğum günü kutlaması ile SABAHATTİN ALİ
Abone ol
Muhalif. yazarı Emel Seçen, Türk edebiyatının değerli ismi Sabahattin Ali'nin doğumgünü kutlamasını Kırklareli'nde sizler için takip etti.

Özel haber/ Emel Seçen

Ruhi Su Dostlar Korosunun yorumu gibi:

BU MEYDAN!

Dağlardır…Dağlar!

Meydan yayla meydanı. Yayla mahallesinde, ferah, huzur dolu, sakin.

ATATÜRK Evinin etrafında, Halk TV'nin hafta sonlarının vazgeçilmezi olan, Görkemli Hatıralar, programının bu haftaki konu başlığı: Başta 115. yaşında, Sabahattin Ali'yi ve diğer değerlerimiz, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Hasan Ali Yücel anılıyor.

Bir zamanlar Rumların, Bulgarların ve Yahudilerin kardeşçe yaşadıkları ama ülkenin en aydınlarından gazeteci, yazar, edebiyat insanı Sabahattin Ali 'yi aramızdan alan yerler.

Ancak acısı ile değil doğum gününde onu yeniden yücelterek bir program.

Üstelik Belediye Başkanının konuşmalarında öğreniyoruz ki; bu kara lekeyi aklayan Kırklareli halkı başta olmak üzere, ÇYDD.

İÇİNİZDEKİ İYİLİK KADAR İYİLİK DİLERİM

Boş odaları, yalnız gecelerde, onun sözleri ile kireç, tutmadık mı?

En ayaz gecelere, sarı sıcak demedik mi?

Hangi leylimdir ki vurgun olup yanmışta, dağlara mesken bayrağını dikmiş.

Çocukluğumuzun, gençliğimizin, yaşlılığımızın yerini hala koruyan eseri değil midir,  Aldırma Gönül.

Zülfü Livaneli, Edip Akbayram, Nükhet Duru, ama biraz daha fazla Ali Kocatepe.

Ve Aysun & Ali Kocatepe.

Dün gece, Kırklareli Belediyesi, güzel bir konser düzenledi. Konser ertesi, Görkemli Hatıralar, programına konuk olan Kocatepe Ailesi,  Ali Kocatepe 'nin,  Gazi olan atalarının yorumu ile duygulandırdı.

Ardından Sabahattin Ali’nin kızı, Filiz Ali, canlı yayına bağlandığında, Ali Kocatepe’nin yönelttiği,  babanızın yaşadıkları size de yaşatıldı mı, sorusuna cevap aslında, 1948-1963 arası yasaklı olmadan, yasaklı statüsünde bir değerin, ne derece yok sayılabildiğinin açık göstergesiydi.

NAZIM HİKMET SABAHATİN ALİ HAİN

Filiz Ali,  maalesef yaşadığını belirtirken,  annesi ile birlikte, sonuna kadar suçsuz olduklarına inandıkları, baba ve kocanın arkasında güçlü duruşlarını anlattı. Anne ile babasının, sevdiği ve  söylediği,   Selanik türküsü, Ali Kocatepe düzenlemesi ile yorumlandı.

YAYLA MEYDANI

Yayla meydanının başlangıcı Atatürk evi ile başlamakta. Tıpkı Gökçeada, Bozcada bayram alanları gibi açık bir alan. Biraz ilerisinde Ali Rıza Efendi Evi, yer almakta. Üç katlı binada, Bulgarlar, Yunanlar ve Türklerin geleneksel kıyafetleri ve aile yaşamları tasvir edilmiş. Pazartesi hariç, her gün açık.

Program için hazırlanan özel konsepte, sürüde yer alan, her canlı hayvanın, boynundaki zillerden oluşan orkestra,  samanlıkta seyran olmuş, üç adet koyun, meydanda saman sarısı otları atıştırmaya bırakılmış.


 
Anlayacağınız, program içinde program. Son zamanlarda keyifle izlediğim en Görkemli Hatıralar, programı. Ne de olsa işin içinde tüm değerlerimiz, var!

Muhteşem bir berrak hava altında, programa doyamayan, bis de isteyemeyiz, şimdi diyen, izleyiciler.

Onları ise su, kahve ve meyve su ikramı ile ihmal etmeyen bir Belediye Başkanı ve zarif eşi.

Sabahattin Ali, demek Marco Paşa, demek en az Kürk Mantolu Madonna,kadar.

O yüzden Sabahattin Ali,  yalnız değildir. Sağında Aziz Nesin,  solunda Rıfat Ilgaz 'dır.

Dürüstlük,  vatan sevgisi, tutku, aşk ve sevgidir.

Aydınlanmanın adıdır, Sabahattin Ali.

Bir programa sığdırılamayacak kadar büyük ama böylesi görkemli bir programda,  en ince dokunuşlarla anlatabilecek kadar da mütevazı ve her dönem anlaşılmaya gebe.
 
Çünkü Sabahattin Ali, hayat ve o hayatın gerçeğidir.

Klarnet, enstrümanını üflemeye genç yaşında haiz bir delikanlı, bizi yeniden mest ediyor. Tüm konuklar, programın sonuna doğru koro halinde, hazırlayan ve sunan Serhan Asker dâhil “karlı kayın ormanını” söylüyor, seyirciler, el ele. Bir yanda kedi enstrümanlar altında incelemede, diğer tarafta köpek, izleyicinin ayaklarının dibinde. Birbirinden değerli orkestra üyeleri, kitaplar, edebiyat, çanlar, Hemingway.  Yok, yok!

Savaş dışında!

Savaşa karşı Sabahattin Ali gibi, karşı.  Onun kadar aşk ile yaşama,  aydınlanma mücadelesine katkı.

Program tadı damağımızda sona erdi, doyamadık!

Ekip pazar günü için Antalya ya geçti ama yarın, uzun yıllar sonra yeniden kapılarını üstelik tadilat sonrası açacak olan Papazın Evi, yine ilk kez Kırklareli 'de konser verecek olan Muammer Ketencoğlu 'nu ağırlayacak.  Papaz Evi 'de gerçeklecek, Balkan Yolculuğu, adlı konseri ile Kırklareli halkı, şahane hafta sonuna, kaldığı yerden devam ediyor. (Detaylı bilgi için 0288 212 48 82)

Edirne 'ye rakip Kırklareli’nin, Kırklar şehitlerini yaşatan, milli ve manevi değerlerini koruyan Belediye Başkanı, Mehmet Kesimoğlu’nun da katkıları ile değer veren, yaşayan ve yaşatan, toplumsal hizmetler devam ediyor.

 

 

 

 


Yorum Yazın