Sancar, Yüksekdağ, Demirtaş da var

Kapatma davasında 600'den fazla HDP'li isim hakkında siyaset yasağı isteniyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kapatma davasında 600'den fazla HDP'li isim hakkında siyaset yasağı isteniyor
Abone ol
HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde açılan davaya ilişkin iddianamede, aralarında Mithat Sancar, Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu 600'den fazla HDP'li hakkında siyaset yasağı istendi. İddianamede HDP'ye verilen hazine yardımlarının durdurulması da yer alıyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından HDP hakkında açılan kapatma davasına ilişkin detaylar ortaya çıkma başladı.

İddianamede, 600'den fazla HDP'li hakkında siyaset yasağı isteniyor. Siyasetin dışında bırakılması istenen isimler arasında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ da var. Terör örgütü PKK'yı övücü açıklamalar yapanlar, terörist cenazelerinde tabut omuzlayanlar da siyaset yasağı istenen isimler arasında.

İddianamedeki diğer detay ise, HDP'ye verilen hazine yardımlarının durdurulması oldu. İddianamede, HDP'nin tüm mal varlıklarına tedbir konulması da istendi.İ

RAPORTÖR GÖREVLENDİRECEK

Bu aşamadan sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, raportör görevlendirecek.

Başkanın görevlendirdiği raportör ilk inceleme raporunu hazırlayarak Başkanlığa sunacak. Sonrasında kabulüne karar verilmesi halinde iddianame ve ekleri HDP'ye gönderilerek, usul ve esasa ilişkin savunmaları alınacak.

HDP'nin yasal süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Bu sürenin uzatılması için yapılabilecek başvuruyu Anayasa Mahkemesi karara bağlayacak.

Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş HDP'ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Başsavcı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün bu sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.


Yorum Yazın