Kanal İstanbul'un bütün imar planlarına mahkemeden veto

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kanal İstanbul'un bütün imar planlarına mahkemeden veto
Abone ol
Kanal İstanbul için verilen “ÇED olumlu” kararına karşı açılan dava Danıştay'da görüşülecek.

İstanbul 11. İDare Mahkemesi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'de "çılgın proje" olarak duyurduğu Kanal İstanbul projesinin ilk 3 etabına dair yapılan imar planlarının iptaline ilişkin karar aldı.

İBB, hukuk mücadelesi başlatmıştı

İstanbul'un bozulmamış tarım ve orman arazilerine yapılacak Kanal İstanbul ve çevresindeki Yenişehir için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından etap etap imar planları hazırlanmıştı. 7 etaplık planın ilk üçü yapılaşma, kalan etaplar ise arkeolojik ve göl alanlarını kapsıyordu. 2021'de onaylanan ve verimli arazileri konut imarına açan bu planlara karşı İBB, hukuki mücadeleye girişmişti.

Bütün etapların planları iptal edildi

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB'nin açtığı dava sonucu İstanbul 11. İdare Mahkemesi'nin Kanal İstanbul Yenişehir Rezerv Yapı Alanı'nın ilk üç etabına ilişkin imar planlarını iptal ettiğini açıkladı. Mahkeme, planların şehircilik ilke ve esaslarına, planlama tekniklerine ve hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle iptal kararı verdi. Bu kararla Yenişehir’in konut inşaatları için planlanan bütün etapların planları iptal edildi.

Danıştay, ÇED kararını görüşecek

İstanbul 11. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul projesiyle ilgili üç iptal kararında benzer tespitler yaptı. Kararlarda, nüfus tespitinin nasıl yapıldığı belirsizliği, mezarlık alanlarının ağaçlandırma olarak gösterilmesinin mevzuata aykırılığı ve plan notlarının değişiklik sebeplerinin açıkça belirtilmemesi gibi konular ele alındı. Bu eksiklikler, planların yeterli teknik ve nesnel açıklayıcılıktan uzak olduğunu gösterdi. Ayrıca, İBB'nin Kanal İstanbul'a ilişkin "ÇED olumlu" kararına karşı açtığı dava da Danıştay'da inceleniyor.


Yorum Yazın