Başkent Tokyo’da

Japonya’da 9,5m2’de yaşanan hayatlar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Japonya’da 9,5m2’de yaşanan hayatlar
Abone ol
Japonya’da bir ofiste çalışan Asumi Fujiwara uzun ve yorucu bir günün ardından dairesine geldi ve pijamalarını giydi. Yatmadan önce hafif bir egzersiz yapmak istedi. Yoga matını tuvaletin önüne koydu, uzattığı mat mutfak ocağı ve ekmek kızartma makinesinin bulunduğu masanın ayaklarına doğru yuvarlandı.

Biraz esnedi ve ayağa kalktı ancak kollarını istediği gibi uzatamadı. Sadece dirseklerini burkabildi. 29 yaşındaki Fujiwara, “Yaptığım hareketleri değiştirmeliyim yoksa bir şeye çarpacağım” dedi.

9,5metrekarelik standart bir Tokyo dairesindeyseniz hayatınız böyle…

Dünyanın en kalabalık metropol şehri Tokyo; yüksek emlak fiyatları ve küçük konaklama imkanları ile tanınıyor.  Bu yaşam alanları ise şehirde yaşayanları oldukça sıkıntıya sokuyor desek yanlış olmaz.

Bu gittikçe daha küçük alanlara doğru kaymanın baş aktörü olan firmalardan birisi Spilytus. Firma 2015’ten beri bu ayakkabı kutusu daireleri işletmesini üstleniyor. Şu anda ise 100 binasında 1.500’den fazla kişi ikamet ediyor.

Tokyo’daki bir stüdyo dairesinin yarısı büyüklüğünde olan bu kutu daireler; yine de 3,7 metrelik tavanlara ve uyumak için çatı katı benzeri bir çatı sistemine sahipler. Tasarımına değinirsek el değmemiş beyaz zeminleri ve duvarları oldukça şıktır. İyi bir planlama yapıldığında ise bu dairelere; çamaşır makinesi, buzdolabı, kanepe ve çalışma masası bile sıkıştırmak mümkündür.

Bu daireler gerçekten iyi bir ekonomisi olanlar için değil, daha uyguna daire bulmak isteyenler için.  Aylık 340-630 dolar arasında kiralanan mikro daireler, benzer alanlardaki diğer stüdyo dairelerden birkaç yüz dolar daha ucuza geliyor. Ayrıca bu daireler; lüks butikler, kafeler ve restoranların da yakınında bulunuyorlar. Binaların büyük kısmı büyük metro istasyonlarına da yakın durumda.

Hükümet verilerine göre, bina sakinlerinin üçte ikisinden fazlası, Japonya'da yılda ortalama 17.000 ila 20.000 dolar kazanan 20'li yaşlarındaki insanlar.

Bu küçük alanlar aslında birçok Japon gencinin yaşam tarzına hizmet ediyor. Growth From Knowledge tarafından yapılan bir ankete göre, Japonya’da misafirleri ağırlamak geleneksel değil ve Japonların üçte birlik bir kısmı hiç arkadaşlarının olmadıklarını söylüyor.

İki yıldır bir dairede yaşayan Fujiwara, partnerini bile kabul etmedi ve "Bu yer benim için," dedi. Genç ve yaşlı olmak üzere birçok Japon uzun saatler işte çalışıyorlar, haliyle evde geçirmek için çok az bir zaman kalıyor. Tokyo’da yalnız yaşayan insanların sayısı her geçen gün artıyor. Bu da daha küçük alanları daha cazip duruma getiriyor.  Buralarda ikamet eden insanların dışarıda yemek yemeleri ve marketlerden veya bakkallardan hazır yemek tedarik etmeleri diğer insanlara oranla daha yüksek. Bu yüzden de komplike bir mutfağa da pek ihtiyaçları olmuyor.

19 yaşındaki Kinoshita bir zincir restoranda yarı zamanlı olarak çalışıyor. Kinoshita, bir apartman dairesinin uyumaktan daha fazlası olması gerektiğini söylüyor. Vardiyasını bitirdiğinde gece yarısına bir saat kalmış oluyor. Yorgun bir halde ‘sento’ hamamına gidiyor, dairesine geldiğinde ise kendini doğruca yatağa atıyor. Geri kalan zamanı ise okul ödevlerini yapması ve arkadaşlarını görmek için ancak yetiyor.

Evde TV sehpası görevi gören kutu; çalışma masası ve mutfak tezgahına dönüşüyor. Zemini temizlemek için tek ihtiyacı olan ise bir tiftik rulosu.

Evde yer olmadığı için Nike ayakkabı koleksiyonuna bile gözyaşları içerisinde veda eden Bay Kinoshita, buna rağmen “Başka hiçbir yerde yaşayamam” diyor.

Bazı kişiler için bu küçük daireler, uzun zamandır erteledikleri bağımsızlıkları için bir kapı aslında…


Yorum Yazın