İstikrar ama hangi istikrar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İstikrar ama hangi istikrar
Abone ol

Muhalif Analiz / İnanç Uysal

Muhalif.com.tr ATA ittifakında çatlak mı diye ilk haberi yapan medya organı idi. En son haberde de Oğan ve Özdağ'ın kararlarının farklı olacağını da yine muhalif.com.tr yazmıştı.

Bugün gelinen noktada da Oğan Cumhur ittifakını desteklerken Özdağ Millet ittifakını destekleme in bir yolunu arıyor. Bulamazsa da tarafsız kalacak gibi. Zaten Oğan'ın açık desteğinden sonra tarafsız kalması da zımnen diğer tarafı desteklediği anlamına gelir.

Oğan'ın istikrara vurgusu yaparak Cumhur ittifakı tarafını desteklemesi bir sürü soruyu da içinde barındırır aslında ama esas olarak bizim gibi toplumların güçten yana davranışlarının tezahürüdür.

Oğan'ın açıklamasından önce muhalif.com.tr de yayınlanan haberde Oğan'ı destekleyen milliyetçiler ittifakı yetkililerinin ifadeleri yer alıyordu. Orada yazılmayan şeyler de vardı. "Biz Millet ittifakını desteklesek bile zaten kazanamayacaklar, bunu onlar da biliyor. O zaman da bizim bu destekle elde edebileceğimiz bir şey yok" minvalinde sözler.

Bu sözler istikrar vurgusunu asıl kastini açık ediyordu.

İstikrar söylemi, için ise sorulması gereken asıl soru hangi konularda istikrar sorusudur. Mesela ATA ittifakının en önemli sorun olarak ortaya koyduğu sığınmacılar konusunda sorunun sebebi olanların iktidarının devamı bir istikrar mıdır?

Yanlış üzerinden devam eden istikrarın iyi bir şey olmadığını herkes bilmektedir. Muhakkak Oğan da bilmektedir. O bakımdan Oğan'ın bu kararı kendisine oy veren ve Zafer Partisi mensubu olmayan yaklaşık yüzde 3'lük seçmen tarafından da değerlendirilecektir. İkinci turda Erdoğan'a oy vermek niyetiyle ilk turda Oğan'a oy veren seçmen bile bu kararın açıklandığı konuşmadan rahatsız olmuştur ve oyunun rengini değiştirebilir. Oğan'a oy veren partisiz seçmen protest bir seçmen kitlesidir ve gözü kapalı olarak liderini takip etmek konusunda geri kalan yüzde 95’den farklı refleksler gösterebilir. Seçimin sonucuna ne kadar etki eder bilinmez ama bu hamlenin kime yarayacağı bu açıdan ciddi şekilde tartışmalıdır.

Bu anlamda muhalefet kanadı mesela BBP seçmeni üzerine de ciddi şekilde oynayabilir. BBP'nin Genel Başkanı bile meclise giremezken ittifak sayesinde karşı oldukları HÜDA -PAR meclise taşınmıştı.


Yorum Yazın