İşte Kovid-19'dan ölen birinin akciğeri böyle gözüküyor...

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İşte Kovid-19'dan ölen birinin akciğeri böyle gözüküyor...
Abone ol
Avrupalı bilim insanları, “dünyanın en parlak röntgeni” ile Kovid-19’dan hayatını kaybeden 54 yaşındaki bir erkeğin akciğerlerini görüntüledi.

Fransa’nın Grenoble kentinde bulunan Avrupa Senkrotron Radyasyon Merkezi’nde (ESRF) "dünyanın en parlak röntgen" sonucunu veren bir görüntüleme sistemi geliştirildi. Sistem şu ana kadar geliştirilmiş en iyi görüntüleme sistemi.

Bu görüntüleme sistemiyle fosilleri ve mumyaları görüntüleyen uzmanlar ilk kez Kovid-19’un akciğerde yarattığı hasarı kamuoyuna gösterdi. HiP-CT tarama yönteminde 54 yaşında Kovid-19’dan yaşamını yitiren bir erkeğin akciğerlerinde hasar bilim insanlarını hayrete düşürdü.

Kovid-19’u ağır geçiren hastanın akciğerlerindeki damarların ciddi bir şekilde hasar gördüğü görülürken, birçok damarın ise tıkandığı açıkça gözler önüne serildi.

Geliştirilen bu görüntüleme sistemi ile vücuttaki en küçük damar ve hücreyi de inceleyebilen bilim insanları, Kovid-19’un yarattığı akciğer tahribatı ve damarların değişimi gözler önüne serdi. (Sözcü, tele1)

 


Yorum Yazın