İmar affına destek veren CHP’li vekiller hangileriydi?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İmar affına destek veren CHP’li vekiller hangileriydi?
Abone ol
Kahramanmaraş merkezli depremler ülkemizde büyük bir felakete yol açtı. Şu ana dek on binlere vatandaşımızı kaybettiğimiz felakette en çok konuşulanlar konulardan biri de çok sayıda binanın hasar almasıydı. Bina hasarları gündeme imar affı konusunu getirdi ve Son imar affı yasasında hangi vekillerin yasağa destek verdiği merak edildi.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 6 Şubat sabahı 10 ilde yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı bölgede büyük bir yıkıma yol açtı. On binlerce insanın yaşamını yitirdiği depremde, 12 bin 617 bina da ağır hasar gördü. Bu kadar çok sayıda binada ağır hasarın oluşması akıllara meclisten son geçen imar affını getirdi. 

İmar affını AK Parti imar barışı adı altında seçime yönelik bir hamle olarak kullanmıştı. İmar affı yasasında dikkatleri çeken ise bazı CHP’li vekillerin bu yasaya destek vermesiydi. Peki hangi CHP’li vekiller bu yasa için evet oyu vermişti?

6 Haziran 2018 tarihinde yayınlanan yasanın 16. maddesiyle 3194 sayılı İmar Kanunu’na eklenen geçici madde hükmüne göre, “afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla, 31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kurum ve kuruluşlara 31.10.2018 tarihine kadar başvurulması, bu maddedeki şartların yerine getirilmesi ve 31.12.2018 tarihine kadar kayıt bedelinin ödenmesi halinde yapı kayıt belgesi verilebilecek“, böylelikle yasa dışı olan yapı yasal hale gelmişti.

AK PARTİ’NİN SEÇİME YÖNELİK ÇIKARDIĞI İMAR AFFI YASASINA KABUL OYU VEREN CHP'Lİ VEKİLLER ​

TBMM’nin 10 Mayıs 2018 tarihli 98. birleşimi ile ilgili tutanaklarda bu birleşime meclisteki toplam 537 milletvekilinden 223’ünün katıldığı, 5 milletvekilinin ret, 217 milletvekilinin de kabul oyu verdiği görüldü.

Yasayı kabul eden 209 milletvekilinin AK Partili, 8 milletvekilinin de CHP’li olduğu ortaya çıktı. Kamuoyunda kaçak yapı affı olarak bilinen yasanın kabul edilmesi için oy veren CHP’li milletvekilleri şöyle:

  • CHP Bursa milletvekili Lale Karabıyık
  • CHP Mersin milletvekili Hüseyin Çamak
  • CHP İstanbul milletvekili Sibel Özdemir
  • CHP İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş
  • CHP İzmir milletvekili Musa Çam
  • CHP Sakarya milletvekili Engin Özkoç
  • CHP Samsun milletvekili Hayati Tekin
  • CHP Tokat milletvekili Kadim Durmaz

 

Kapak foto: Emily Garthwaite - The New York Times
 


Haber Yorumları

  • Yakup Ulusoy11-03-2023 13:58

    Ret oyu veren 5 saygıdeğer milletvekilini merak ettim. Kutluyorum Sayın milletvekillerimi.Böyle bir meclis yapısı benim için utanç verici.Yasalaştırmak için Cumhur ittifakının yeterli çoğunluğu sağladığı biliniyor. Lakin, oy kaygısı ile insanların kuyusunu kazmak halkçı siyaset olamaz. Oylamaya katılmayan muhalif milletvekilleri de, dolaylı destek vermiş oluyor benim gözüm de...

Yorum Yazın