EYT hakkında tüm merak edilenler

İlk maaş ne zaman? Kimler dilekçe verebilecek?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İlk maaş ne zaman? Kimler dilekçe verebilecek?
Abone ol
Onlarca yıllık Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusu artık çözüme kavuşuyor diyebiliriz. EYT’liler ilk maaşlarını alacak olmanı heyecanını yaşıyor. Sürece dair ise akıllarında birçok soru işareti var. EYT’liler ilk maaşlarını ne zaman alacak? Mart ayında emeklilik için dilekçe verebilecek olanlar kimler? Bağkur ve Emekli Sandığı olanlar için süreç farklı mı olacak? Gibi tüm soruların cevapları haberimizde…

Muhalif Özel

EYT yasa teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi ve kabul edilmesiyle 24 yıllık problemin artık çözüldüğünü söylesek yanlış olmaz. Emeklilikte Yaşa Takılanlar başlıklı düzenlemeden 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigorta girişi olan, prim günü ve sigortalılık süresini tamamlayanların faydalanabilecekler. EYT’liler aklında ise ilk maaşlarını ne zaman alacakları var…

EYT’liler ilk maaşlarını ne zaman alacak?

Mart ayında dilekçesini veren vatandaşların maaşları 1 Nisan tarihinden itibaren bağlanacak. Fakat bu nisan ayında ödeme yapılacağı anlamına gelmemektedir. İlk ödemeler büyük ihtimalle Mayıs ayında yapılacak, ancak maaşın bağlanması 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere bağlanmış olur. Bu durum Mart ayında dilekçe verenler için geçerlidir.

Mart ayında emeklilik için dilekçe verebilecek olanlar kimler?

-8 Eylül 1999 tarihinin öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış olmak

-SSK’dan 5000 ile 5975 gün arasında kademeli primi olması

 -Kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıllık sigorta süresinin tamamlanmış olması

Bu şartları sağlayanlar zaman kaybetmeden başvuru yapabilirler.

Meclis Kurulu tarafından kabul edilen kanunun; Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp, Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından başvurular gerçekleştirilmeye başlanacak. 

Bağkur ve emekli sandığında da durum benzer:

-8 Eylül 1999 tarihinin öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış olmak

-Kadınlarda 7200, Erkeklerde 9000 prim gününü tamamlamış olmak

Yine aynı şekilde Bağkur ve emekli sandığı sigorta sahipleri mart ayında emeklilik dilekçelerini verebilecek. Mart ayında dilekçe verenlerin, emeklilik aylıkları 1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak suretiyle bağlanacak.

Resmi gazetede yayınlanır yayınlanmaz başvuran ile 31 Mart tarihi arasında başvuranlar arasında ise hiçbir ayrım gözetilmeyecek. İki koşulda da emekli aylıkları 1 Nisan’dan geçerli olarak bağlanacak.

Normal şartlar altında 2022 yılı için düşündüğümüzde emekli aylığı bağlama süreci oldukça hızlandırıldı ve kısa sürelere indirildi. Bu süre SSK için 12, Bağkur ve emekli sandığı için 10 günün altı. Ancak bu yıl yüzbinlerce kişi aynı anda başvurusunu gerçekleştirecek. Bu kişilerin başvurularının içeriği fiziki şekilde incelenecek; dosya bazında işlemler olacak. Dolayısıyla ne kadar otomasyona geçilmiş olsa bile; hak kaybı ve yanlışlık olmamasına oldukça dikkat edilerek titiz bir süreç işleyecektir. Emekli aylıkları ise en geç 1 Nisan’dan itibaren geçerli olmak kaydıyla bağlanacak, toplu ödemeler gerçekleştirilecektir.

Aylık ödemelerinin Nisan ayına yetişme şansı yok mu?

Aylık bağlama işlemleri zaten başlayacak. Fakat çok sayıda kişinin işlemi olacağı için Nisan ayında aylık alabilen olsa da bunlar yalnızca göstermelik olacak. Sayının büyüklüğünü göstermek için örnek vermek gerekirse; 2022 yılında toplam 370 bin emeklinin aylığı bağlandı. Fakat EYT sürecinde bahsi geçen kişi sayısı 1.8 ile 2 milyon arasında.


Yorum Yazın