Yasemin Mıstıkoğlu yazdı:

İklim krizi adamı koltuğundan da edermiş

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İklim krizi adamı koltuğundan da edermiş
Abone ol
Bu yıl 77.si yapılan toplantıda kimler yok ki. BM’e üye olan tüm ülkelerin hatta üye olmayıp gözlemci olarak katılan onlarca ülkeden binlerce kişi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı bu toplantıya.

Öyle bir güç ki bu iklim krizi, sonuçlarını hava kirliliğinde, aşırı hava olaylarında, gıda sıkıntısında, salgın hastalıklarda ve daha bir çok yerde görüyoruz maalesef. Ama bir bürokratı hem de tüm dünyanın tanıdığı bir bürokratı koltuğundan edebilecek gücü olabileceğini görmemiştik geçen haftaya kadar. Gelin biraz dedikodu vereyim sizlere.

Geçtiğimiz hafta New York’ta yapılan BM Genel Kurul toplantısında geçiyor olay. Yoğunlukla devlet liderlerinin, bürokrasinin, diplomatların katıldığı bu toplantılara, bir basın mensubu olarak katılabilmek için bazı şartlar gerekiyor. Fiziki erişim yalnızca BM tarafından akredite edilmiş ve BM binasında ofisi olan basın kuruluşları için mümkün. Ama artık öyle küreselleştik ki internet sayesinde; orada yaşananları daha o binanın içindekiler duymadan, biz dünyanın öbür ucundan öğrenebiliyoruz meslektaşlarımız sayesinde. Gerçi bu da “Dijital Ayak İzi”ne neden oluyor ama taş devrinde de değiliz, teknoloji kaçınılmaz. Neyse bu başka bir günün konusu. Gelelim koltuğunun telaşına düşmüş olan bürokratın hikâyesine.

Edindiğim bilgiler o toplantıya katılan David Gelles ve Alan Rappeport imzalı The New York Times haberinden. Gözden kaçırmış da olabilirim ama Türk medyasında böyle bir habere rastlamadım.

Bu yıl 77.si yapılan toplantıda kimler yok ki. BM’e üye olan tüm ülkelerin hatta üye olmayıp gözlemci olarak katılan onlarca ülkeden binlerce kişi.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı bu toplantıya. Hatta toplantının en önemli gündem maddelerinden biri olan İklim değişikliğine de değindi. Türkiye’nin ulusal beyanında yer alan 2053 yılı için net sıfır emisyon hedefini hatırlattı ve “yeşil kalkınma devrimimizi ilan ettik” dedi. 2053 ‘e 31 sene kala, hala kömürden çıkış tarihimiz bile belli değilken, 2053 de nasıl net sıfır olunacak, yani saldığımız karbonu yok edecek sistem nasıl ve ne zaman kurulacak henüz bir plan yok ama konuyu dağıtmayalım.

İşte bu toplantıda, öyle biri var ki iklim krizini umursamayan hatta ret eden, diğer katılımcılar tarafından biraz sıkıştırılıyor.  Dünya Bankası Başkanı David Malpass.

Kim bu adam, bilenlere hatırlatmak bilmeyenlere tanıtmak amacıyla önce küçük bir biyografi bırakıyorum buraya.

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Yorum Yazın