"Hollanda büyükelçisi sınır dışı edildi" iddiası

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Hollanda büyükelçisi sınır dışı edildi" iddiası
Abone ol
Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet’in sınır dışı edildiği öne sürülüyor. Gazeteci Gökhan Özbek söz konusu iddiayı yalanladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Talimatı Dışişleri Bakanımıza verdim, 'Bu 10 büyükelçinin bir an önce istenmeyen adam ilan edilmesini hemen halledeceksiniz' dedim” açıklamasının ardından Ankara’da hareketli bir gece yaşanıyor.

Sözcü gazetesinden Ali Gülen’in haberine göre; Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından büyükelçilerin dokunulmazlığının kaldırıldığı ve ilk olarak Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet'in sınır dışı edildiği iddia edildi. Haberde, Bild gazetesinin, Hollanda basınının Ankara’daki Hollanda Büyükelçisi’nin sınır dışı edildiğini duyurdu belirtildi.

Gazeteci Gökhan Özbek: İddia doğru değil

Gazeteci Gökhan Özbek, Alman Bild gazetesinde "Türkiye Hollanda Büyükelçisi'ni" sınır dışı ettiği iddiasının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Özbek'in Twitter'dan paylaştığı bilgiler şöyle:

"Kesin bilgi;

Dışişleri Bakanlığı HOLLANDA BÜYÜKELÇİSİ’ni istenmeyen adam ilan ettiği ve sınırdışı ettiği haberleri gerçeği yansıtmamaktadır.

Edindiğimiz bilgiye göre de hiç bir büyükelçi için “persona non grata” süreci başlatılmadı!

+++ Alman Bild gazetesi haberi ve diğer haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

Dışişleri Bakanlığı üst düzey haber kaynaklarımızdan bu bilgiyi biraz önce teyit ettik."

 

Ne olmuştu?

18 Ekim’de Osman Kavala’nın tutukluluğunun dördüncü yılı nedeniyle ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda’nın imzaladığı ortak bir açıklama yayımlandı. Açıklama, ABD, Almanya ve Kanada başta olmak üzere bazı ülkelerin Ankara’daki büyükelçiliklerinin sosyal medya hesaplarında da paylaşıldı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün, Osman Kavala’nın tutukluluğunun başlamasının 4. yıl dönümü. Daha önce verilen beraat kararının ardından farklı davaların birleştirilmesi ve yeni davaların açılması yoluyla davasında süregelen gecikmeler, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve Türk yargı sisteminin şeffaflığına gölge düşürüyor. Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçilikleri olarak birlikte, Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri ve iç hukukuyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz.”

Açıklamanın ardından, 10 ülkenin Ankara büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Salı günü büyükelçiler dışişleri bakanlığına gittikten sonra Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “büyükelçilerin uyarıldığı” belirtilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Eskişehir'de gerçekleştirdiği konuşmada 10 büyükelçinin "istenmeyen kişi ilan edilmesi yönünde talimat verdiğini açıklamıştı.

"İstenmeyen kişi" kavramı nedir?

Milletlerarası hukukta yer "misilleme" kavramı, bir devletin uluslararası hukuka aykırı olan fiiline karşı, hukuka aykırı olmayan yollarla cevap verilmesidir. Buna göre, devlet başka bir devletin hukuka aykırı olarak başvurduğu fiiline karşı, "misilleme" olarak o devletin diplomatını "istenmeyen kişi" olarak ilan edebilir. Bu ilandan sonra devlet "istenmeyen kişi"yi sınırlarından dışarı çıkarma kararı verir. Bu kavram latincede "persona non grata" terimi ile ifade edilir.

 

 

 


Yorum Yazın