Bugün tarihi gün!

Hindistan, Ay’ın güneyine iniş yapan ilk ülke olacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hindistan, Ay’ın güneyine iniş yapan ilk ülke olacak
Abone ol
Hindistan bugün Ay’ın güneyine iniş yapmayı başaran ilk ülke olma hazırlığında. Chandrayaan-3’ün TSİ 16.00 sularında Ay’ın daha önce az keşfedilmiş güney bölgesine inmesi bekleniyor

Sankritçe’de ”ay aracı” anlamına gelen Chandrayaan-3’ün Hindistan saatiyle 18.00 sularında (TSİ 16.00) Ay’ın daha önce az keşfedilmiş güney bölgesine inmesi bekleniyor.

Eskiden Hindistan’ın uzay programının başında bulunan  K Sivan, iniş aracının gönderdiği son fotoğrafların seyahatin son ayağının başarılı olacağına dair tüm mesajları verdiğini ifade etti. 

AFP’ye konuşan Sivan, ”İniş misyonunun problemsiz şekilde gerçekleşeceği konusunda umut veriyor” dedi. 

Hindistan’ın 2019’da bulunduğu son ay inişi girişimi başarısız olmuştu. Hindistanlı bilim insanları, 2019’da başarısız inişten kısa süre önce uzay aracıyla iletişimini kaybetmişti. 

Sivan, Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu’nun 4 yıl önceki başarısız girişimden sonra gerekli iyileştirmeleri yaptığını belirtti. 

Chandrayaan-3, binlerce izleyicinin tezahüratlarıyla yaklaşık 6 hafta önce fırlatılmıştı. Seyahat, 1960-70’lerde günler içinde Ay’a varan Apollo misyonlarından çok daha uzun sürdü. Hindistan, ABD’nin o dönem kullandığından çok daha güçsüz roketler kullanıyor. Chandrayaan-3, hız kazanmak için dünyanın etrafında birkaç tur döndü. 

Salı günü Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu’ndan yapılan sosyal medya paylaşımında her şeyin takvime uygun ilerlediği belirtildi. 

Hindistan ve Rusya, Ay’ın güney kutbuna gitmek için birbirleriyle yarış içindeydi. Ancak geçen günlerde Rusya Federal Uzay Ajansı (Roskosmos), kontrolden çıkan Luna-25 uzay aracının Ay’ın yüzeyine çarptığını duyurdu. 

Şu ana kadar hiçbir ülke Ay’ın güney kutbuna iniş yapamadı, ancak daha önce ABD ve Çin, Ay’ın yüzeyine yumuşak iniş yapmayı başardılar.


Yorum Yazın