Her şey değişebilir bir şey hariç

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Her şey değişebilir bir şey hariç
Abone ol

Muhalif. Analiz

Bir tarafta yeni kabine bir tarafta yeni MYK. Cumhur ittifakı tarafı kendi içinde kabine meselesini dengeler açısından eleştiriliyor ama kazanan taraf olarak alınacak her türlü karar konusunda daha avantajlı bir durumları var.

Ancak Millet ittifakı tarafında durum biraz daha karışık. İYİ Parti konuyu kendi içinde tartışmak yerine ittifak yapısına odaklanmayı tercih etmiş görünüyor. Yine de kongre sürecindeler ve kongrede durum biraz değişebilir. Akşener henüz ikinci seçimini geçirdi, oylarında artış sağlayamamış olması bir handikap olsa da henüz kredisi var. Dahası İYİ Partide şu aşamada liderlik iddiasına sahip kimse de yok. Parti içi tartışmaların en sert şekilde konuşulduğu alan listeler. Bazı merkez yöneticilerinin illere gönderilmesi konusu ve ön seçimlerde yaşanan bazı sıkıntılar gündeme getiriliyor. Ama seçim sonuçlarının asıl mesuliyetini ittifak yapısına yüklemek paride daha kabul gören bir eğilim.

CHP de ise durum elbette çok daha farklı. Taban da CHP yi destekleyen medya da Kemal Kılıçdaroğlu'ndan değişim talep ediyor. Kılıçdaroğlu ise bu değişim taleplerini üzerine alınmadan geçiştirmeye çalışıyor. Son MYK yi kamuoyuna değişim isteklerinin yanıtlanması olarak sundu ama bunun da ne tabanda ne de teşkilatlarda kabul görmediği bir gerçek. Bugüne kadar kendisinin genel başkanlığında kazanılmış olarak tanımlanabilecek tek seçim olan 2019 yerel seçimlerindeki formülü de yeniden uygulayacağı konusunda kamuoyunda şüpheler oluştu.

Yeni MYK dan kimsenin tatmin olmadığı görülüyor. Aslında Erdoğan'ın yeni kabinesi ile Kılıçdaroğlu'nun yeni MYK'sı epey benzerlik gösteriyor. Daha az bilinen daha teknokrat isimler var her iki tarafta da. Bu Erdoğan için büyük bir handikap değil. Çünkü meri sistemde zaten tek siyaset yapıcı kendisi ve seçimi kazandı.

Ancak Kılıçdaroğlu seçimi kaybetti ve kadrosunun daha bilindik isimlerden ve daha heyecan veren isimlerden oluşması bekleniyordu ama olmadı. Tabanda Öztrak ve Eren Erdem isimlerine karşı da bir rahatsızlık görülüyor.

MYK'nın yeni üyelerinin Kılıçdaroğlu'na birebir bağlı, teşkilatlar ve kamuoyu tarafından yeterince tanınmayan görev insanları olduğu konusunda net bir kanaat var.

Ama asıl rahatsızlık Kılıçdaroğlu'nun başarısızlığı üzerine almamasından üzerine teşkilatların yönetimini de kendi üzerine almasından kaynaklanıyor. Bu yeni MYK ile de değişim isteyen partililere hodri meydan dediği yorumları yapılıyor.

Önümüzdeki yerel seçimlere kadar partiyi bir kaosa sürüklemek istemediği için böyle davrandığını düşünen partililer bile Kemal Kılıçdaroğlu tarafından bu anlamda yapılacak bir aciklama bekliyorlar. Eğer Kılıçdaroğlu herhangi bir izahat vermeden bu şekilde yürümeye devam ederse asıl o zaman partiyi kaosa sıkacağı konusunda da endişelerini dile getiriyorlar.


Yorum Yazın