ABD medyası müthiş pazarlık olarak tanımladı:

Hem İsveç NATO’ya girecek, hem de Erdoğan F-16’lar için 20 milyar dolar ödeyecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hem İsveç NATO’ya girecek, hem de Erdoğan F-16’lar için 20 milyar dolar ödeyecek
Abone ol
ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post’ta, Türkiye’nin İsveç’e yönelik vetosunu geri çekmesi sürecindeki anlaşma müthiş pazarlık olarak yorumlandı.

Washington Post’ta yayınlanan köşe yazısının girişinde, Biden’ın yerinde olsaydım geçtiğimiz haftayı çerçeveletip müzeye koyardım şeklinde ABD Başkanı Biden’a yönelik olarak abartılı övgü cümleleri kullanıldı.

Bunun sebebi ise Vilnius’taki NATO zirvesiydi.

Yazarın anlattığına göre toplantı daha başlamadan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in NATO’ya üyeliğine yönelik itirazını geri çekmişti. 

Türkiye’nin 40 adet F-16 savaş uçağı teklifine Biden yönetimi coşkulu bir şekilde destek sözü vermişti. Yazıda aktarılana göre Türk yetkililer bunun aksini iddia etse de gerçek hiç de öyle değildi.

Yazının tam da bu bölümünde, başlıkta da yer verdiğimiz düşünce dile getiriliyor:

“Erdoğan’ın İsveç’i NATO’ya sokmasının bedeli buysa (Üstüne bize 20 milyar dolar ödeyecek ), o zaman bu müthiş bir pazarlık…”

Sonrasında ise şu fikir öne sürülüyordu;

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen yıl Ukrayna işgalini başlattığında aklındaki Batı ittifakında çatırdamalar olacağı yönündeydi. Fakat bugün NATO her zaman olduğundan daha güçlü bir durumda. Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bugüne dek de en birleşmiş döneminde. Yazar bu durumun sebebini ise Biden’ın liderliğine bağlıyor.

Geri kalan kısımda da önceki başkan Donald Trump ile karşılaştırılmalar yapılıyor ve Amerikan iç siyasetine dair bilgilere yer veriliyor.


Yorum Yazın