Haldun Armağan yazdı: James Bond uyarıyor...

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Haldun Armağan yazdı: James Bond uyarıyor...
Abone ol
İngiliz Gizli Servis ajanı James Bond kimliği Ian Fleming romanlarında Doğu-Batı kutuplu soğuk savaş dünyasının algılarına göre kurgulanmıştı...

"İsmim Bond, James Bond" İlk kez 1962 yılında Dr. No filminde duyulan bu repliğin üzerinden neredeyse 60 yıl geçti ve "No Time ToDie" (Ölmek İçin Zaman Yok) ile benzer heyecan yine yaşanıyor. Ian Fleming'in 1953'te yarattığı roman karakteri James Bond 2021 yılında bile "fırtına gibi" esiyor.

İngiliz Gizli Servis ajanı James Bond kimliği Ian Fleming romanlarında Doğu-Batı kutuplu soğuk savaş dünyasının algılarına göre kurgulanmıştı. Doğal olarak beyazperde uyarlamaları çok uzun süre bu eksende devam etti. Filmin telif haklarına sahip İngiliz-Amerikan EON yapım şirketi Casino Royale (2006) ile mevcut Bond kalıbını kendi içinde dönüştürdü. Her yeni Bond filmi bir önceki hikayenin kaldığı yerden devam etti ve hepsinden önemlisi "yeni Bond" Daniel Craig yenilikçi ve sistemi sorgulayabilen bir karakter olarak betimlendi. Hatta Skyfall (2012) ve Spectre (2015) filmlerinde, bizzat Batı sisteminden beslenen güçlerin dünya için esas tehdit olabileceği vurgulandı.

Köşe yazısının tamamını aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.


Yorum Yazın