Geleceğe kapı aralayan bir fuar: "Expo 2020 Dubai"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Geleceğe kapı aralayan bir fuar: "Expo 2020 Dubai"
Abone ol
World Expo, 192 katılımcı ülke ile kapılarını Dubai’de açtı. Dünyanın en büyük kültürel buluşmasını Muhalif. sizin için takip etti.
Haber Videosu

Muhalif. Özel/ Dış haberler

Salgın yüzünden 2021 yılına ertelenen Expo 2020 Dubai, 1 Ekim 2021 tarihinde başladı. Muhalif. Dış Haberlerin de takip ettiği Expo, 31 Mart 2022 tarihine kadar devam edecek.

Dünyanın en eski fuarı olma özelliğini taşıyan World Expo (Dünya Fuarı), her 5 yılda bir yapılıyor ve 6 ay boyunca sürüyor.  Expo 2020, Birleşik Arap Emirlikleri'nin ev sahipliğinde Dubai’de gerçekleşiyor.  

World Expo'yu, sanat, eğlence, eğitim, tarih, kültür ve ticaret alanlarında bir tür olimpiyat olarak tanımlamak mümkün.  5 senede bir düzenlenen Expo'da ülkeler ticari alanlarda network kurma ve kültürlerini dünyaya tanıtma fırsatı yakalıyor.

"Akılları birleştirmek ve geleceği yaratmak" teması ile gerçekleşen Dubai Expo 2020'de Türkiye'nin de dahil olduğu 192 ülkenin pavilyonu bulunuyor.

Türkiye'nin pavilyonu Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından açıldı. Bakan Muş, Türkiye'nin Expo'ya katılımının Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerinde önemli bir adım olduğunu belirtti. Bakan Muş, Expo'da üç alt tema (Fırsat, Hareketlilik, Sürdürebilirlik) olduğunu ve  Türkiye'nin ise  "Sürdürebilirlik Bölgesi"nde yer aldığını dile getirdi.

Türkiye, son anda katıldı

Türkiye'nin Dubai Expo 2020'deki mottosu ise "Medeniyetlerin Başlangıç Noktasından Geleceği Yaratmak".

Türkiye, BAE ile arasındaki siyasi gerilimin son bulmasıyla Dubai Expo 2020'ye son anda katılma kararı aldı. Pavilyon, 20 Ekim 2021 tarihinde açıldı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, 12 Şubat 2022 tarihinin Expo 2020 Dubai’de “Türk Günü” olarak ilan edildiğini açıkladı.

Türkiye’nin pavilyonu

Türkiye'nin pavilyon konseptinde ülkenin köklü geçmişini yansıtan detaylar var. Pavilyon, "modern, davetkar, yeşil dostu, teknolojik" bir mimarı tasarıma Selçuklu Yıldızı motifinin eklenmesiyle eşsiz bir güzellik sunuyor.  Türkiye pavilyonu 4 ana bölümden oluşuyor; karşılama, deneyimleme, ağırlama ve uğurlama.

Expo'da Türkiye'nin logosunun ana hatlarını ise insanlık tarihinin en önemli keşiflerinden biri olan Göbeklitepe oluşturuyor

Dubai Expo 2020'de Türkiye'de öne çıkan üç stant var: TOGG, THY ve Bayraktar Akıncı SİHA.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'da bu stantları 15 Aralık 2021 tarihinde BAE’ye resmi ziyarette bulunmasını fırsat bilerek gezdi.

192 Ülke katıldı

2020 Dubai Expo’da 192 ülkenin pavilyonları renkleri ve tasarımlarıyla birbirleriyle yarışıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri

Ev sahipliği yapan Birleşik Arap Emirlikleri’nin pavilyonu ise tasarımı ile dikkat çekiyor.

BAE, Expo 2020 Dubai'de ülkenin en iyi temsil edilmesi için pavilyon için bir uluslararası yarışma düzenledi. Yarışma sonucunda İspanyol mimar Santiago Calatrava'nın "uçuş halindeki bir şahin"den ilham aldığı tasarım seçildi.

BAE'nin ulusal kuşu olan şahinin ana hatlarda yer aldığı bu mimari, ev sahipliğine yakışır bir pavilyon sergiliyor.

Singapur

Singapur belki de iklim krizini en ciddiye alan ülke. Pavilyon “net sıfır enerji” üzerine kurulmuş.

Ülke olarak “sünger şehri” ve “kent bahçesini” benimseyen Singapur, pavilyonunu bu mimari tasarım üzerine kurmuş. Singapur’un pavilyonu “çölün için de bir vaha” olarak göze çarpıyor.  

Malezya

Malezya’nın pavilyonu ülkenin görkemli yağmur ormanlarından esinlenilmiş bir mimari tasarım sunuyor.

Expo için geliştirdiği “My Butterfly Effect (Kelebek Etkim)” marka kampanyası ile iklim krizinde insanın en küçük adımının bile dünya için ne anlama gelebileceğinin mesajını veriyor.  Malezya’da Singapur gibi Expo için hazırladığı pavilyonu “net sıfır enerji” üzerine kurmuş.

İtalya pavilyonu

İtalya pavilyonunda "geri dönüşüm" esas alınırken Akdeniz coğrafyasının mimari yapısı "gemi kıvrımları" ile yansıtılıyor.

İtalya pavilyonunda mimari olarak hem bir geminin kıvrımlarını verirken hem de çöl kumullarının kıvrımları ile Akdeniz'i Dubai'ye taşımış.

Pavilyonun inşasında ise hemen hemen neredeyse geri dönüştürülmüş malzemeler kullanılmış.

 

 

 


Yorum Yazın