G20 sonuç bildirgesi yayımlandı: Nükleer silah mesajı dikkat çekti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
G20 sonuç bildirgesi yayımlandı: Nükleer silah mesajı dikkat çekti
Abone ol
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da yer aldığı zirvede liderler nükleer silahların kullanılmaması konusunda anlaşma sağlarken, bildirgedeki Türkiye detayı dikkat çekti

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderleri G20 Liderler Zirvesi kapsamında Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de biraraya geldi. Zirveye Türkiye'yi temsilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yer alırken, yayımlanan sonuç bildirgesinde "Ukrayna savaşında tüm devletler BM sözleşmesinin uygun hareket etmeli" denildi.

Bildirgedeki maddeler şöyle:

Ukrayna savaşı konusunda tüm devletler BM sözleşmesinin ilke ve amaçlarına uygun hareket etmeli.
Ukrayna'da ek toprak kazanımı için güç kullanımı ya da tehdit dili kullanılmasından uzak durulmalı.
Nükleer silahların kullanılması veya kullanmakla tehdit edilmesi kabul edilemez.
Ukrayna konusunda farklı görüşler ve değerlendirmeler mevcut.
2050 yılına kadar net sıfır karbon salımı için temiz enerji konusunda yılda 4 trilyon dolar gerekiyor.
Rusya ve Ukrayna'ya tahıl, gıda maddeleri ve gübrenin derhal ve engellenmeden Rusya ve Ukrayna'dan teslimatının sağlanması çağrısı yapıyoruz.
Çatışmaların barışçıl çözümü ile diyalog ve diplomasi yoluyla krizlerin çözülmesi çabaları kritik öneme sahip.
Türkiye ve BM'nin tahıl koridoru çabalarını takdir ediyoruz.

Zirveden öne çıkanlar

Afrika Birliğine daimi üye statüsü verilmesi konusunda anlaştı
Hindistan Başbakanı Narendra Modi Yeni Delhi'de düzenlenen zirvenin açılış konuşmasında, "Afrika Birliği temsilcisini G20'nin daimi üyesi olarak yerini almaya davet ediyorum" dedi. Ülkenin adının India yerine Bharat olarak değiştirilmesi tartışmalarının yaşandığı bir dönemde, Modi'nin ülkesinin Sanskritçe ismi Bharat yazan tabelanın önünde konuşması dikkati çekti.

Başbakan Modi, dünyanın en büyük ekonomilerinden oluşan G20 üyelerinin AfB'ye daimi üye statüsü verilmesi konusunda anlaştığını belirtti. Modi, konuşmasının ardından AfB Dönem Başkanı Azali Assoumani ile el sıkıştı. AfB'nin, Avrupa Birliğinden sonra G20'ye daimi üye olan ikinci bölgesel blok olması konusu yaygın destek görüyordu.


Yorum Yazın