Fazıl Say'dan Piyano şöleni! "Goldberg Varyasyonları" eseri ilk kez seslendirdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fazıl Say'dan Piyano şöleni! "Goldberg Varyasyonları" eseri ilk kez seslendirdi
Abone ol
Dünyaca ünlü besteci ve piyanist Fazıl Say, pandemi döneminde repertuvarına eklediği J. S. Bach’ın “Goldberg Varyasyonları” eserinin tamamını Türkiye’de ilk kez dün akşam ENKA Açıkhava Tiyatrosu’nda seslendirdi.

Pandemi döneminde bestelediği ve “en iyi eserim” olarak tanımladığı son eseri “Yeni Hayat” Op. 99 piyano sonatı da repertuarında olan diğer bir eserdi.

20 yılı aşkın zamandır konserler veren, sanatı ve üretkenliği ile her daim ruhu besleyen sanatçı Fazıl Say, değerli eserleriyle sahnedeydi.

Enka Sanat Hakkında 

ENKA Kültür Sanat, 1983 yılında kurulan ENKA Vakfı’nın kültür sanat alanındaki faaliyetlerini yürütmek üzere kuruldu. Faaliyetlerine 1984 yılında, yeni bilimsel- teknik araştırmalar ve sanat eserlerini değerlendirmek, uluslararası düzeyde yeni eser verilmesini teşvik etmek amacıyla ENKA Bilim ve Sanat Ödülleri’ni vererek başladı. Alanlarında Türkiye’nin en önemli isimlerini bir araya getiren jürisiyle öne çıkan ödüllerin birincileri arasında ilk yıl Resim dalında Burhan Doğançay, Tiyatro dalında Ülkü Ayvaz, Fotoğraf dalında Nuri Bilge Ceylan isimleri yer aldı. İkinci yıl Hikaye dalında Sebahattin Kudret Aksal, Müzik dalında İstemihan Taviloğlu, Fotoğraf dalında Yusuf Tuvi; üçüncü yıl Heykel dalında Koray Ariş; dördüncü yıl ise Mimarlık Tarihi- Fotoğraf dalında Sema Erkan, Grafik Sanatlar dalında Fatma Tan birincilik ödülünü aldı. Ödüller kapsamında Doç. Dr. Hasan Olgun, Doç. Dr. Sübidey Togan, Prof. Dr. Hasan Olalı, Doç. Dr. Alp Timur ve Doç. Dr. Cihan Dura Ekonomi dalında, Doç. Dr. İsmet Sabit Barutçugil İnşaat dalında çeşitli yıllarda birincilik aldı.

1989 yılından itibaren, ENKA Vakfı’nın sanatın sürekliliğini sağlamak, sanatçıları, sanat kurumlarını desteklemek ve sanatı daha fazla izleyiciye ulaştırmak hedefinden hareketle,  Kültür Sanat Buluşmaları başlıklı etkinlikler düzenlemeye başladı. Yaz aylarında yaklaşık 1.000 seyirci kapasiteli Açıkhava Tiyatrosu’nda düzenlenen etkinlikler kapsamında müzikaller, tiyatro oyunları, klasik müzik ve pop müzik konserleri, film gösterimleri ve çocuklara yönelik temsiller gerçekleştirdi. 1999 yılında mekânlarına önce yaklaşık 600 seyirci kapasiteli Oditoryum’u, 2002 yılında Sanat Galerisi’ni ekledi. Böylelikle hem etkinlikleri çeşitlendi hem de etkinlik programı tüm yıla yayılmış oldu.

Bugüne dek 300’den fazla konsere, 360’dan fazla tiyatro oyununa, 120’den fazla sergiye, 300’e yakın film gösterimine, 50’den fazla dans ve performans gösterisine ev sahipliği yaptı; 7.000’e yakın sanatçıyı, 650.000’den fazla sanatseverle buluşturdu. Bugün, ENKA Sanat adıyla ENKA Vakfı’nın kültür sanat alanındaki markası olarak düzenlediği etkinliklerde sahne sanatları, müzik, sinema, plastik sanatlar gibi farklı sanat dallarından yenilikçi örnekleri sanatseverlerle buluşturmaya devam ederken, alanında duayen sanatçıların yanı sıra genç yeteneklere de kapılarını açıyor. ENKA Sanat, aynı zamanda kurumlarla geliştirdiği çeşitli iş birlikleri ile, sanata katkılarını çok yönlü olarak sürdürüyor.


Yorum Yazın