Açılış fiyatı 978 bin lira

Fatih Sultan Mehmet'in fermanı açık artırmada

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fatih Sultan Mehmet'in fermanı açık artırmada
Abone ol
Fatih Sultan Mehmet'in Vezir-i Azam Zağanos Paşa’nın imaretleri için verdiği 1462 tarihli ferman, Londra’da müzayedeye çıkıyor.

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan "Plakas Auction" isimli müzayede evi 21 Ekim’de düzenleyeceği müzayede Fatih Sultan Mehmet'in fermanını satışa çıkartıyor.

"Exceptional Islamic Ottoman & Indian Art Sale" başlıklı açık artırmada satışa sunulacak fermanın uzunluğu 114, genişliği 20,5 santimetre. Açılış fiyatı ise 80 bin sterlin (978 bin 649 lira).

Arapça el yazısıyla siyah mürekkeple yazılan, kırmızı bir dokumayla kısmen güçlendirilmiş fermanda Fatih Sultan Mehmet’in tuğrası, son satırda da tarih bulunuyor.

01-10 Şubat 1462 tarihinde kaleme alınan fermanda Zağanos Paşa’nın Balıkesir’de yaptırdığı imaret için Saruhan Sancağı’na bağlı Danişmendli, Süleymanlı Büyük Meder, Küçük Meder, Maracaviran, Numanlı köyleriyle Balıkesir’e bağlı At ve Türkeli köyleri, Balıkesir’de Bakırcılar ve Mellahlar çarşısında vakfettiği dükkanların Fatih tarafından koruma altına alındığı ilan ediliyor.

Fermanda tanık olarak Kirmastı kadısı, Beytülmal müfettişi, evkaf nazırı, Mihaliç ve Balıkesir kadılarının da onayları var.

Kanuni tablosu İstanbul'a bağışlanmıştı

Londra'da bir müzayede evinde Kanuni Sultan Süleyman tablosu 438 bin sterline satılmıştı. Tablonun 5 Mayıs 2021 tarihinde İBB'ye bağışandığını Ekram İmamoğlu, Twitter hesabından duyurmuştu. Tabloyu bağışlayan isim ise açıklanmamıştı.


Yorum Yazın