Muhalif'e konuştu

Emin Çapa: Naci Ağbal imkansız bir görevi almıştı…Neden gitti?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Emin Çapa: Naci Ağbal imkansız bir görevi almıştı…Neden gitti?
Abone ol
Ekonomi gazetecisi Emin Çapa, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınmasını Muhalif Gazete’ye değerlendirdi. Çapa, Erdoğan’ın Merkez Bankası Başkanı’nı görevden alma yetkisinin olmadığını, bunu atarken de yaptığını kaydederek, “Türkiye ne yaptığını bilmeden öyle gidiyor. Ben Erdoğan’ın ne yaptığını anlayabilmiş değilim. Sanki onun gerçeklikle bağı koptu” dedi.

Ekonomi gazetecisi Emin Çapa, ülke gündeminde ve piyasalarda şok etkisi yaratan Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınması kararı ile ilgili olarak Muhalif Gazete’ye değerlendirmelerde bulundu.

Çapa, para politikalarının sadece zaman kazandırdığını, kalıcı düzelme yaratmayacağını ifade ederken, “O sıra siz reform yaparsınız. Ekonomiyi uzun süre düzeltecek adımlar atarsınız” dedi. 

AĞBAL’IN NASIL GELDİĞİNİ HERKES UNUTTU

Çapa, “Naci Ağbal’ın nasıl geldiğini herkes unuttu. Türk halkı zayıf hafızalı. 8.50 seviyede dolar kuru gördük. Ülkenin Merkez Bankası rezervleri çok kötü, düzeltilemez durumda. Eksi 50 milyar dolar rezerv. Gökten 50 milyar dolar düşse, Merkez Bankası’nın sıfır doları olacak. 127 milyar dolar son iki senedir havaya atıldı. Nereye atıldığını bilmiyoruz. 2016’dan bu yana Merkez Bankası’nın bize açıkladığı kayıtlarda bu yok” diye konuştu.

Diğer yandan Cumhurbaşkanı’nın, Merkez Bankası Başkanı’nı görevden alma yetkisinin bulunmadığını belirten Emin Çapa, ”Cumhurbaşkanı kendinde olmayan bir yetki kullanıyor. Ağbal’ı atarken de yapmıştı. Naci Ağbal, beğendiğim bir insan değil ama imkansız bir görevi aldı” dedi.

Naci Ağbal’a kararlarına karışılmayacağı konusunda söz verildiğini, görevi bu şekilde kabul ettiğini bildiren Çapa, “Ağbal’ın göreve atanması, damadın görevden alınması ile bağlıydı” ifadesine yer verdi.

YENİ GELEN BAŞKAN NE YAPACAK?

Hükümetin doğru adımlar atmadığını ifade eden Çapa, şunları kaydetti:

“Yüksek faiz, yüksek döviz, kasada sıfır para ve enflasyon çıldırmış vaziyette.  Yeni gelen başkan ne yapacak. Faiz artıramaz artık. 2 puan çok yüksekti. Onun etkisi de sıfırlandı. Yüksek faizin de anlamı kalmadı. Merkez Bankası pazartesi için hazırlık yapıyor. Bankalara çok az para verecek. Onu kısacak. Ama faiz indirimi başladığında enflasyon inmediyse biz her şeyin tepetaklak olacağını göreceğiz”

Söz konusu durumun AK Parti içinde bir kavgadan kaynaklanmadığını bildiren Çapa, “AK Parti diye bir şey yok. Albayrak’ın intikamı derseniz, bu Cumhurbaşkanı’nın onayı olmadan olabilir mi? Kısaca Türkiye ne yaptığını bilmeden öyle gidiyor. Ben Erdoğan’ın ne yaptığını anlayabilmiş değilim. Erdoğan’ın gerçeklikle bağı koptu” diye konuştu.

Hem İstanbul Sözleşmesi gibi anlaşmayı kararname ile iptalin hem Naci Ağbal’ın görevden alınış şeklinin hukuksuz olduğunu savunan Çapa, asıl sorunun hukukun ortadan kaldırılması olduğunu bildirdi. Çapa, bu yaşananların AK Parti’nin erimesine bağlı olduğunu, ekonomiyi düzeltecek imkanlarının bulunmadığını söyledi.

YATIRIMCILAR DEMOKRASİ DEĞİL, HUKUKUN OLMADIĞI YERE GELMİZ

Yatırımcıların bir ülkeye demokrasi değil, hukuk olmazsa gelmediklerini bildiren Çapa, “Çünkü parasının garantisini ister. Hukuk olmadığı için yatırımcılar kar istiyor. Faiz artınca 4 milyar dolar girdi ama 5 milyar dolar çıktı. Çünkü hukuk yok bu ülkede. Bu demokrasinin olmaması gibi değil. Olağanüstü kar isterler yatırımcılar o zaman. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu senelik 220 milyar doları bulmamız lazım. Bu parayı çok yüksek faizlerle bulacağız. O da önümüzdeki yılların kaybı demektir” diye konuştu. 
 


Yorum Yazın