Kelebeği rahatsız etmenin cezası 500 dolar!

Dünyadan ‘’çok’’ absürt yasalar ve yasaklar

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünyadan ‘’çok’’ absürt yasalar ve yasaklar
Abone ol
Zamanında mantıklı nedenler sonucu konulan yasalar hiç değiştirilmeyince günümüzde bize çok absürt gelebiliyorlar. Bu yasaların çoğu o kadar denetlenmese de, hepsi hala yürüklükte! Örnek olarak İngiliz parlamentosuna zırhla giremezsiniz…

Dünyadan ilginç yasaları derlediğimiz bu haberde birçok absürt yasa ve yasakla karşılaştık.  Bu yasaların çoğu günümüzde çok sıkı denetlenmese de hepsi hala yürüklükte!

İngiliz parlamentosuna zırhla giremezsiniz

Bu kural 1313 yılına kadar dayanıyor. İkinci Edward soyluların parlamento toplandığında birbirlerine güç kullanmakla tehdit etmelerini önlemek istemiş ve bu yasayı çıkarmış. Bir Lancaster Kontunun 1319 yılına kadar bu yasayı göz ardı edip parlamentoya zırh ve silahla geldiği bilinmektedir. 

İngiliz “pub”ında (barında) sarhoş olamazsınız! Kraliçe Victorya döneminde devlet vatandaşlarının daha çok çalışmasını, endüstrinin gelişmesine yardım etmelerini istiyorlarmış. Bu nedenle sarhoşluğu olabildiğince engellemeye çalışmış ve bunun gibi yasalar çıkarmışlar.

Venedik, İtalya’da güvercinleri besleyemezsiniz.   

Almanya’da herhangi bir otobanda benzininiz bitemez!

Fransa’da domuzunuzun adını Napolyon koyamazsınız! Fransız devleti bunun bir devlet başkanına hakaret edeceği nedeniyle bu yasayı koruyor. 

Paris sokaklarında sadece ambulans, itfaiye veya polislere değil, soğan taşıyan herhangi birine de geçiş hakkı vermeniz gerekiyor!

Fransız tren istasyonlarında öpüşmek yasak! SNCF yani Fransız demiryolları, yolcuların vedalaşmasından kaynaklanan gecikmelerden sıkılıp bu yasayı çıkarmış.  

Eğer şeker hastasıysanız Avrupa Birliğinde araba kullanamazsınız! Bu nedenle neredeyse 1 milyon yolcunun trafik cezası almış olabildiği söyleniyor. 

Rusya’da kirli bir arabayı süremezsiniz. Bu yasanın arkasındaki neden Rus polisinin trafik kurallarını çiğneyenleri arabaların kirle kaplı plakaları nedeniyle yakalayamamalarıymış.  

Singapur’da sakız çiğneyemez veya satmazsınız. Singapur devleti halka açık alanlarda sakız çöplerini toplarken çok fazla zaman ve para harcadığını fark ettikten sonra bu yasağı koymuş. Bu konu hakkında çok ağır cezalar var.

ABD’nin Arizona eyaletinde eşeklerin küvette uyumaları yasak. 1924 yılında bu yasanın yürürlüğe geçmesinin arkasında kulağa masal gibi gelen bir neden vardı. O yıllarda Arizaona’lı bir çiftçinin eşeğinin terk edilmiş bir küvette uyuma gibi bir alışkanlığı varmış. Bir gün yakındaki bir baraj yıkılıp araziyi su bastığında eşek küvetiyle birlikte vadiden epeyce aşağıya fırlamış. Köy halkı eşeği kurtarmak için gereksiz zaman harcadıklarını düşündükten sonra çok sinirlenmiş, bu yasa için dilekçe vermişler.

New York’da bir kostüm partisi düzenlemek istiyorsanız ilk önce belediye başkanından izin almanız gerekiyor. 

Pazar günü Alabama’da domino oynayamazsınız. 

Hawaii’de insanların kulağının içinde madeni para saklamak yasak. Bu yasanın arkasındaki neden 1900 yılında ABD Hawaii’yi alınca bütün Hawaii madeni paralarını yok etme kararı almaları, halkın da devletten madeni paralarını saklamak için paralarını kulaklarının içine koymalarıdır.  

Hawaii parlamentosuna çıplak ayakla çıkmak yasak.  

Dover, North Carolina’da mutfak pencerenizin önünde domuz besleyemezsiniz.

Oklahoma’da başkasının hamburgerinden bir ısırık alamazsınız. 

Eğer Pacific Grove, California’da bir kelebeği rahatsız ederseniz 500 dolar ödemeniz gerekebilir!  

Bir çoğumuzun aklına dahi gelmeyecek bu yasaklar daha çeşitlenebilir, en iyisi siz siz olun her seyahatiniz öncesi gideceğiniz ülkenin kurallarına mutlaka göz gezdirin.


Yorum Yazın